Z Žarom v lutkah oživela Pestrna

Nežka, Grivarica, Mejačevka, Tinče, Marička, ... so literarni liki iz Bevkove Pestrne, ki so po zaslugi znova aktivne lutkovne skupine Žar zaživeli še v lutkovni igri, obogateni s poezijo Simona Gregorčiča. Skupina, ki z dramskimi in lutkovnimi igrami navdušuje mlade in stare, je s premiero zaokrožila jubilejno 20. leto Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina.

Člani lutkovne skupine Žar po premieri.  Foto: Alenka Tratnik
Člani lutkovne skupine Žar po premieri.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Znano Bevkovo povest je za lutkovno izvedbo priredila animatorka skupine Klara Štrancar, v njenih rokah pa je na odru oživela tudi Nežka, naslovni lik. Ajdovska lutkovna skupina Žar je k sodelovanju povabila priznanega lutkarja Jožeta Zajca, ki je izdelal javajke (lutke na palici), skupini pa sta se pridružili še Mara Perger, ki je poskrbela za režijo, glasbeno spremljavo in kostume lutk, ter Silva Copič, ki je izdelala sceno in sodelovala pri režiji. Lutke so zaživele v rokah Ane Stopar, Marije Krašna, Petra Žgavca, Lidije Benko in Zdenke Vidmar Srpčič, za tehnično podporo pa je poskrbel Franc Krašna.

Člani skupine Žar, ki si je za svoje delo pred dobrimi deseti leti prislužila tudi priznanje Andragoškega centra Slovenije, so znova dokazali, da se kot amaterji imenitno znajdejo tudi z lutkami v rokah. “Odločili smo se, da zgodbo malo posodobimo in poudarimo predvsem čustveno plat, ki bo razumljiva tako mlajši kot starejši publiki in se bo hkrati ujemala z Gregorčičevo poezijo, ki jo je izbrala avtorica scenarija,” je po premieri povedala Pergerjeva.

Toplega sprejema pri občinstvu je bila po premieri vesela tudi animatorka skupine in avtorica scenarija Klara Štrancar. “Veseli smo, da so se skupini pridružili novi člani, ki so prinesli nova znanja in izkušnje. Z igro se bomo predstavili na festivalu za tretje življenjsko obdobje, veseli pa bomo vsakega povabila,” je povedala Štrancarjeva.


Najbolj brano