Jubilejna izdaja prinaša štiri koncerte

Piranski glasbeni večeri stopajo v 40. sezono. Jubilejna izdaja prinaša štiri koncerte, drevi ob 21. uri pa jo bo na tradicionalnem festivalskem prizorišču, v Križnem hodniku piranskega Minoritskega samostana, začel Kvartet Accadémia.

40. Piranske glasbene večere drevi začenja Kvartet Accadémia.
40. Piranske glasbene večere drevi začenja Kvartet Accadémia.  

PIRAN > Na Piranskih glasbenih večerih je v štiridesetih letih nastopilo več kot 230 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. “Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih le-ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi prek baročnih mojstrov, velikanov klasicizma, do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev,” mednarodni festival komorne glasbe predstavljajo v Avditoriju Portorož, kjer ga pripravljajo ob podpori piranske občine.

Direktorica Avditorija Portorož Dragica Petrovič, ki zadnja tri leta umetniško vodi Piranske glasbene večere, je na letošnji program uvrstila tako mlade in še uveljavljajoče se glasbenike kot tudi že priznane umetnike z dolgoletnimi izkušnjami. Kvartet Accadémia, ki bo nastopil drevi ob 21. uri, so leta 2009 ustanovili violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Volfand in violončelist Zoran Bičanin. Ob ustanovitvi so bili še študentje profesorja komorne igre Tomaža Lorenza (1944-2016), danes pa sodijo med vodilne slovenske komorne poustvarjalce. Prihodnji četrtek, 12. julija, na festivalu pričakujejo mednarodno priznani kitarski duo, v katerem ustvarjata Srđan Bulatović in Darko Nikčević. Črnogorska kitarista se lahko med drugim pohvalita tudi z dvema uspešnima nastopoma v slovitem newyorškem koncertnem prizorišču Carnegie Hall, v svoji glasbi pa po besedah organizatorjev združujeta lepoto mediteranskih in orientalskih skrivnosti. Koncert 19. julija bo zazvenel v znamenju harfe - nastopila bosta Diana Grubišić Ćiković, ki ta instrument poučuje na zagrebški Akademiji za glasbo, ter njen študent, 20-letni Brin Bernatović. Jubilejna sezona Piranskih glasbenih večerov se bo 26. julija zaključila z nastopom najmlajše udeleženke doslej, 12-letne violinistke Moire Cauzzo, ki živi in se izobražuje v Švici. Na klavir jo bo spremljal mehiški pianist Ricardo Alì Alvarez.


Najbolj brano