Zvezdni tolarji na odru, zgoščenki in v knjigi

Cirius Vipava je v začetku leta izdal glasbeno zgoščenko in slikanico, pred dnevi pa je na odru Dvorane prve slovenske vlade premierno uprizoril še plesno-glasbeno predstavo Zvezdni tolarji. Grimmova pravljica o dobroti je na pobudo idejne vodje projekta Loredane Sajovic povezala otroke s posebnimi potrebami z umetnostjo in profesionalnimi umetniki.

Po večmesečnih pripravah  sta se na obrazu nastopajočih risala 
veselje in zadovoljstvo.  Foto: Alenka Tratnik
Po večmesečnih pripravah sta se na obrazu nastopajočih risala veselje in zadovoljstvo.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Besedilo znane Grimmove pravljice je že pred časom nagovorilo idejno vodjo projekta Loredano Sajovic, ki v Ciriusu Vipava že dolga leta z otroki in mladostniki ustvarja glasbo. “Ideja je zorela dalj časa in čakala na pravi trenutek, da se sestavijo vsi deli. Gre za prvi tovrstni projekt, zato je bil za nas nekaj posebnega. Z njim smo želeli povezati otroke s posebnimi potrebami z umetnostjo in umetniki. Pomembno je, da so imeli pri ustvarjanju zgodbe o dobroti enakovredno vlogo. Zgodba je tako preprosta, da je z materialno predstavitvijo razumljiva najmlajšim, odrasli pa lahko njeno bistvo prenesemo na duhovni nivo,” je povedala Loredana Sajovic.

V sodelovanju z multimedijskim umetnikom Ladom Jakšo, akademskim slikarjem Ganijem Llalloshijem, igralko, pesnico in pisateljico Natašo Konc Lorenzutti ter ob pomoči učencev in zaposlenih v Centru so izdali zgoščenko s pravljico, ki jo je za radijsko igro priredila in prebrala Nataša Konc Lorenzutti. Spremlja jo izvirna glasba, ki so jo ustvarili Lado Jakša in instrumentalna skupina Cirius Vipava pod vodstvom Sajoviceve. Ob zgoščenki so izdali pravljico v knjigi, ki jo je likovno opremil Gani Llalloshi, pri ustvarjanju zgodbe o dobroti pa je sodelovala njegova hčerka in učenka Ciriusa Vipava Rina LLalloshi.

Loredana Sajovic,

vodja projekta

“Želeli smo povezati otroke s posebnimi potrebami z umetnostjo in umetniki. Pomembno je, da so imeli pri ustvarjanju zgodbe o dobroti enakovredno vlogo.”

Glasbeno, besedno in likovno govorico so zaokrožili s plesno-glasbeno predstavo, ki sta jo zasnovali in režirali Andreja Č. Gantar in mentoricaPlesne skupine Vrtiljak Katja Bucik. Premierno pa so jo uprizorili ob zaključku letošnje izvedbe Fejstivala Pustimo odtis. V predstavi so nastopili člani Plesne skupine Vrtiljak s Kristino Šinigoj v naslovni vlogi, na odru pa jih je spremljala instrumentalna skupina.

Pri izvedbi predstave so med drugimi sodelovali še Mira Voglar, Andreja Trošt, Matejka Moderc, Tamara Srebot, Matjaž Nabergoj, Tatjana Jerončič Tratnik, Lojze Adamič in Jure Ferjančič.


Najbolj brano