Punkersko-balkanska maša za nasmehe do ušes

Opolnoči, ko je že svetila polna luna, so v zaodrje sestopili Kultur Shock in se srečali s prvonastopajočimi, skupino Repetitor. Na prizorišču dogodka, v Centru mladih Koper, so v izjemnem večeru oboji za seboj pustili hektolitre znoja in ustvarili kilovate energije, ki se še danes pretaka po Istri in onkraj nje.

Kultur Shock so navdušili z izvirnostjo in energijo, kot naročeno za 
klubski nastop. Foto: Alenka Penjak
Kultur Shock so navdušili z izvirnostjo in energijo, kot naročeno za klubski nastop. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Skupina Repetitor je pred dnevi za seboj pustila Budimpešto in Bukarešto, kjer je na povabilo skupine Arcade Fire segrevala občinstvo, in se sinoči v Centru mladih Koper zadovoljno predala klubskemu vzdušju.

Repetitorjeva Boris in Ana-Marija v punkerskem prepletu kitare in basa.

Medtem ko so zveneli akordi komada Biću bolji, je kitarist in vokalist Boris Vlastelica preskočil odrsko razdaljo, stopil med obiskovalce in jim pogledal v oči. Razdajanje, tako značilno za Repetitorje, se je nadaljevalo ob komadih Ako te ikad, Suženi snovi, Gde ćeš ..., bobnarka Milena Milutinović in basistka Ana-Marija Cupin pa sta brez milosti poganjali svoj notranji motor in se prepletali v tej surovi, garažni energiji.

Medtem ko so težki stoner-punk rifi zasebe Repetitor spravili občinstvo v zibajoče kimanje, so ob prihodu multi-kulti seattleske druščine Kultur Shock oživeli tudi boki in podplati. Tovarišija, ki se je na oder CMK oziroma bivšega MKC vrnila po devetih letih, je nastop začela z najnovejšima singloma, Mirakula Fantastika in Refugee song, ki tvorita aprila izdani EP Drama.

Poglavar druščine Kultur Shock - Sarajevčan Srđan Gino Jevđević

Mašina, ki jo poganjajo karizmatični pevec, Sarajevčan Srđan Gino Jevđević, kitarist Val Kiossovski, bobnar Chris Stromquist, basist Guy M. Davis, violinist Matty Noble ter saksofonistka, klarinetistka in izjemna vokalistka Amy Denio, je znova navdušila z udarnim, srčnim in iskrenim nastopom.

Pretok energije med bendom in občinstvom je močan in neposreden, sploh v intimnem klubskem vzdušju, kakršnega ponuja CMK. Prepustiti se ritmu, ki ga v mešanici žanrov, začinjeni z balkanskim melosom, narekuje Kultur Shock, je nekaj povsem naravnega.

Polnočno norenje ob največjih uspešnicah, kot sta Sarajevo in Mastika, je nakazovalo, da se koncert bliža koncu, ko je Gino zamahnil z roko: “Jaz sem iz Sarajeva, ne grem domov, dokler ne pride policija.” In s svojimi kompanjoni razvnetemu občinstvu podaril še nekaj bombončkov, čisto na koncu tudi najslajšega, Hashishi.


Najbolj brano