Ob Krnskem jezeru bodo spet sirili

Na planini ob Krnskem jezeru se od prejšnje sobote ponovno sliši blejanje ovc in kravje mukanje. Miran Prezelj, najemnik te nekoč tolminske, kasneje pa lepensko-trentarske planine, se je že zarana odpravil na pot od hlevov pri Kalu Koritnici do pašnikov, kjer bo ostal do konca poletja. “Živali so že nestrpno čakale premik, saj vedo, da je tu gori dobra trava,” pravi gospodar, ki je istočasno pastir in sirar.

Zdenka, žena Mirana Prezlja, zajema sirno maso iz kotla. Foto: Picasa
Zdenka, žena Mirana Prezlja, zajema sirno maso iz kotla. Foto: Picasa

DUPLJE > V pašnih skupnostih si delo porazdelijo, on se lahko nadeja zgolj pomoči članov družine sredi poletja, saj tudi v dolini ne zmanjka dela. “Poskrbeti moramo za košnjo, da bodo imele živali tudi pozimi krmo,” žena Zdenka obrazloži, zakaj ni planšarica.

K sreči občasno priskočijo na pomoč prijatelji in pomagajo pri delih, ki zahtevajo več rok. Še pogosteje se oglašajo pohodniki, ki sprašujejo po siru, naprodaj je po 13 evrov za kilogram, skuti in kislem mleku. “Sir je mešan, ravno pravega okusa in vsem je tako všeč, da komaj uspem rešiti nekaj hlebov do konca sezone. Včasih se mi zdi, da bi turisti najraje kupili tudi mene, če bi bil naprodaj, kabi?!” se smeje Miran, ko poboža zvesto psičko Kalo po glavi. “Če bo dež, bova samevala, če bo lepo vreme, se bova gostov še otepala,” zaključi in odkoraka h kotlu z letnico 1850, saj najprej prideta na vrsto molža in sirjenje, potem je čas tudi za družbo.


Najbolj brano