Muzeji nocoj ne bodo spali

Zamisel, da bi po tujih zgledih tudi pri nas pripravili prireditev, ki bo muzeje in galerije predstavljala kot prostore sproščenega druženja in spoznavanja umetnosti ter kulturne dediščine, je v Sloveniji naletela na zelo dober odziv. Spet bo zaživela drevi.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo še zadnjič popeljali po  razstavi 
DKV_Intimna/Intima; na fotografiji Roberto Kusterle: Sizif, 2004.
V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo še zadnjič popeljali po razstavi DKV_Intimna/Intima; na fotografiji Roberto Kusterle: Sizif, 2004.  

PRIMORSKA > Letošnja Poletna muzejska noč bo že 16. po vrsti, veliko zanimivih, izvirnih in poučnih dogodkov pa bo ponudila tudi na Primorskem.

Pomembna pridobitev pomorskega muzeja

Poletna muzejska noč je vse bolj priljubljena. V zadnjih letih se prireditev po vsej Sloveniji udeleži približno 40.000 obiskovalcev, je pred dnevi povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana.

Drevi se bodo brezplačnim ogledom in vodstvom po stalnih zbirkah domala vseh primorskih muzejev in galerij pridružile številne delavnice, pogovori in predstavitve novih razstav. Pomembno novost bodo predstavili v piranskem Pomorskem muzeju Sergej Mašera: ob 19.30 odpirajo razstavo Kamen na kamen - Rimska arhitektura v Severozahodni Istri, ki so jo zasnovali s pomočjo evropskega projekta Come In v želji, da bi ogled omogočili tudi osebam z oviranostjo. Poudarjajo, da bo izjemno pomembna nadgradnja dostopnost kulturne dediščine omogočila tudi tistim, ki so bili doslej zanjo prikrajšani.

Postojna med prvo svetovno vojno

V Notranjskem muzeju v Postojni bodo obiskovalcem ob 20. uri predstavili novo občasno razstavo Vojna - “ta grozna stonoga pošast, ki razteza svoje ude na vse strani in brizga vse naokoli strup in pogin” - na Pivki. “Prek arhivskega muzejskega gradiva in predmetov, ki so nam jih posodili prebivalci postojnske in pivške občine, za kar smo jim izjemno hvaležni, bomo prikazali življenje Postojne in bližnje okolice v času prve svetovne vojne,” pojasnjuje kustosinja razstave Alenka Čuk in dodaja, da gre za tematiko, ki se ji doslej v njihovem muzeju še niso tako temeljito posvetili. Postojna je bila takrat zaledno mesto, a je posledice vojne vseeno občutila: “Fantje in možje so bili vpoklicani v avstro-ogrsko vojsko, se borili na frontah, mnogo jih je bilo ranjenih, veliko jih je padlo. Na domačijah so ostale ženske, ki so držale pokonci vse štiri vogale. Za vojake so zbirale prispevke, pletle izdelke, otroci pa so med drugim pomagali nabirati liste robid, posušili so jih in pošiljali vojakom na fronto, da so si ti lahko kuhali čaj.”

Čeprav je bila v zaledju, Postojna ni bila nepomembna. “Tu je bil od septembra 1915 do novembra 1917 štab 5. armade, ki ji je poveljeval Svetozar Borojević in tudi živel v Postojni. Ker je bilo mesto zaradi sedeža štaba tudi strateški cilj, so ga bombardirali Italijani. Ljudje niso vedeli, kaj leti z neba, zato se bomb v začetku sploh niso bali,” o razstavi, ki bo na ogled do 10. septembra, še pove kustosinja. Postavitev bo dopolnjevala gostujoča razstava V objemu strupenih hlapov o plinskem bojevanju na soški fronti. Pripravila sta jo Goriški muzej in muzej Tabor iz Lokve.

Podčrtano z glasbo

Poletno muzejsko noč bodo v Tolminskem muzeju obarvali z glasbo in glasbeno dediščino. Vrata bodo odprli ob 18. uri, obiskovalce pa vabijo na glasbeni nastop ansamblov osnovnih šol Most na Soči, Kobarid in Tolmin, otroško delavnico izdelovanja glasbil, tolkalsko delavnico in nastop tolkalske skupine Šent bend ter odprtje fotografske razstave GorA RockA - Trese se gora, špila se rock!, predstavili pa bodo tudi muzejske glasbene zanimivosti.

Sprehod po devetih izolskih galerijah in muzejih bo ponudil oglede in odprtja razstav. Začel so bo ob 20. uri v Placu Izolanov in se predvidoma zaključil ob 21.45 v Manziolijevi palači, nastopil bo tudi Moški pevski zbor Delfin.

V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači ob vodstvu po razstavah napovedujejo še koncert Med filmi, če bo le vreme dovolj naklonjeno in bo prizaneslo z dežjem.

Od angažmaja do mode

Ob 21.30 bodo portoroškem Monfortu odprli prostorsko postavitev Morala je za ovce. Akademski kipar Metod Frlic bo predstavil skulpture, s katerimi angažirano in tudi provokativno komentira lokalne in globalne razmere. Že sama preprosta, in tudi provokativna naslavljanja del - na primer Dajte nam že mir!, Kontemplacija demokracije, Multikulti ali papež Frančišek prihaja v miru in Obama was here! ponujajo “različne asociacije in hkrati refleksije trenutnih lokalnih in mednarodnih družbenih stanj, tudi položaja posameznika znotraj sodobne družbe in civilizacije, v kateri živimo”, razstavo napovedujejo v Obalnih galerijah.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini ob 20. uri vabijo na pogovor ob zaključku razstave DKV_Intimna/Intima, kjer se bo s Francom Dugom, Robertom Kusterletom in Giorgiom Valvassorijem pogovarjala dr. Irene Mislej, dve uri kasneje pa bo Nočnem sprehodu po stalni zbirki Vena Pilona obiskovalce vodila Tina Ponebšek.

V Goriškem muzeju bodo na ogled vse stalne zbirke, od Dobrovega do Vipave, na gradu Kromberk pa bodo obiskovalce ob 21. uri popeljali na zadnje javno vodstvo po razstavi Na začetku je bila črta, uro kasneje pa še na ogled retrospektivne razstave slikarja Klavdija Tutte.

Park vojaške zgodovine Pivka bo za obiskovalce pripravil vodstva po vseh razstavah, ob 20. uri pa bodo prikazali prvi del dokumentarnega filma Dediščina furmanstva, ki je pred kratkim nastal v produkciji TV Studia Proteus iz Postojne.

V koprskem Pokrajinskem muzeju bodo ob delavnicah za najmlajše in vodstvih po muzejskih zbirkah ob 21. uri dodali še modno revijo Zeleni dragulj iz pohorskih globin, s katero bodo nadgradili razstavo unikatnega nakita, ki ga je iz pohorskega ekoglita izdelal koprski zlatar Rok Široka, in so jo v Muzejski galeriji odprli minulo sredo.


Najbolj brano