Komencu medalja za požrtvovalnost

Generalni direktor policije Simon Velički in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkos Žnidar sta včeraj v policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Medalje je dobilo 17 policistov, tri policistke, vojaka in sedem občanov. Med njimi je tudi Komenc, ki je lani jeseni sledil vlomilcu in pomagal pri njegovemu prijetju.

Damijan Kočevar (prvi z leve)  je dobil medaljo za  požrtvovalnost. Foto: PU Koper
Damijan Kočevar (prvi z leve) je dobil medaljo za požrtvovalnost. Foto: PU Koper

LJUBLJANA > “Naredili ste več od zahtevanega. Ravnali ste etično in nesebično, saj ste pomoč sočloveku postavili pred svoje lastne koristi. Odločno in brez pomišljanja, saj časa za pomisleke niti ni bilo, ste se v kritičnih trenutkih požrtvovalno izpostavili nevarnosti in s premišljenim ukrepanjem poskusili rešiti situacijo. Na ta način ste ponovno pokazali, da se lahko naši državljani celo v najtežjih trenutkih zanesejo na policiste,” je včeraj poudaril generalni direktor policije Simon Velički.

Pohvalil je tudi požrtvovalne občane. “Nihče te ne more nikoli vnaprej pripraviti za to, da se žrtvuješ za nekoga drugega: za skok v ledeno vodo, za spopad z napadalnim psom ali boj z ognjenimi zublji … Šola za hrabrost ne obstaja, čut za to, kaj je prav, enostavno je v človeku ali pa ga ni. Vi ta čut imate,” je še dejal generalni direktor policije.

Ob podelitvi medalj so spomnili na 15 dramatičnih dogodkov v zadnjem letu, ko je šlo za resnično usodne trenutke, ko je štela vsaka sekunda in je človeško življenje včasih res viselo na nitki. Medalje za hrabrost je včeraj prejelo sedem občanov, dva vojaka in 20 policistov, med njimi tri policistke.

Medaljo za požrtvovalnost je dobil tudi Damijan Kočevar iz Komna, ki je 20. oktobra lani v bliskoviti akciji zapeljal za vlomilcem. Sredi noči se je sprožil alarm v trgovini njegove žene na nekdanjem mejnem prehodu Gorjansko. Takoj se je odpeljal do trgovine in pred vhodom opazil avtomobil ter neznanca, ki se je naglo usedel vanj in speljal. Sledila je prava filmska akcija, so pojasnili na generalni policijski upravi. Kočevar je vlomilca v vasi Brje pri Komnu z avtom prestregel, storilec mu je poskušal pobegniti z vzvratno vožnjo, a je pri tem zapeljal na dvorišče hiše, kjer pa ga je Kočevar s svojim vozilom blokiral.

Storilec je moral zato pobegniti peš, a so ga kozinski in koprski policisti kasneje izsledili in prijeli. Policija je preiskala opisani vlom in še enega podobnega, ki ga je isti storilec izvršil nekaj dni prej na bencinskem servisu v Dutovljah. V obeh primerih je 34-letni vlomilec ukradel cigarete. Marca so ga na sodišču v Kopru že obsodili.


Najbolj brano