Po nepotrebnem o zimi

Nič novega ni, da Občino Idrija - in slabo tretjino v državi njej podobnih - poleti boli glava zaradi neporavnanih računov po zimskem čiščenju cest. Letošnji glavobol je še posebno hud, ker je imel sneg mlade in je Idriji iz proračuna odnesel milijon evrov. Desetino običajno uresničenega proračuna!

To občane zanima toliko, kot pozabljeni sneg. Države pa sploh nič. Pa bi jih moralo - bolj državo kot občane.

Letošnji glavobol je še posebno hud, ker je imel sneg mlade in je Idriji odnesel milijon evrov. Desetino običajnega proračuna.

Prav je, da Idrija (in njej podobne občine) ogromno vlagajo v kulturo. Pardon, v kulturno krajino. V stotine kilometrov javnih poti za očiščenje vsemogočih zimskih nevšečnosti do poslednjega zaselka ali hiše zato, da ostajajo naseljene in njihovo okolje kulturno. Vprašanja pa ostajajo. Zakaj gospodarsko ena najuspešnejših občin ne premore dostojne kulturne dvorane in v športno dvorano zamaka? Zakaj se Idrija nadpovprečno hitro stara in izgublja prebivalstvo ...

Podobna bi lahko nizali do konca stolpca, a morajo to končno storiti občani. In zaropotati v državi. Idrijski in vsi, ki jim metanje denarja v sneg, prevoze v šole, plazove in druge erozije, odžira kakovost življenja in krepi nezdravljene glavobole. Ker je država davno sklepala skupaj zakon o financiranju občin, ki Slovenijo vidi kot Indijo Koromandijo in ne bogastva v njeni različnosti. Bogastva, ki ga je nujno krepiti prav v skladu s posebnostmi in državljanom zagotavljati, kot veleva prvi zakon države, nekaj malega enakopravnosti.

Res ima država veliko hujših težav, kot so davno obupane občine. A ima vedno denar za nesmisle. Naj omenimo le enega blažjih: anemični državni svet z nekaj preslišanimi zastopniki lokalnih interesov. Ker smo davno pozabili na bogastvo različnosti, oblikovanje pokrajin in z njimi zanje kolikor toliko smiselnega parlamentarnega telesa. Zato se za lokalne interese pehajo tisti, ki bi se morali za državne. Namreč poslanci. S spremenljivo srečo in nesrečo za občine, ki jim “nespametni” občani - volilci - teh ne izvolijo.

In ker je tako, je prav, da občani za svojo enakopravnost oziroma zdravljenje nesmiselnih glavobolov zaropotajo. Za razliko od zdravljenja glavobolov v zdravstvu in oskrbi starostnikov, primarnih problemov v Sloveniji, so glavoboli občin ozdravljivi z malo dobre volje in nekaj več znanja.


Preberite še


Najbolj brano