Dva mlada roparja za zapahi, tretjega kriminalisti še iščejo

Novogoriški in novomeški kriminalisti so uspešno preiskali dva oborožena aprilska ropa bank, ki so ju izvršili trije moški iz Bosne in Hercegovine. Minuli četrtek so v Ljubljani prostost odvzeli dvema, ki sta s tretjim pajdašem banki oškodovala za nekaj več kot 22.000 evrov. Kriminalisti so preprečili še en načrtovan rop, osumljencem pa grozi zaporna kazen od treh do petnajstih let.

Roparji so v obeh primerih ravnali podobno.
Roparji so v obeh primerih ravnali podobno. 

LJUBLJANA > Podrobnosti uspešno preiskanih oboroženih ropov sredi aprila v Straži pri Novem mestu in konec aprila v Vipavi sta včeraj razkrila vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos in vodja novomeških kriminalistov France Božičnik.

Pištolo usmerjal v uslužbence in stranke

Trojica mladih roparjev iz Bosne in Hercegovine je prvič “udarila” 11. aprila. Nekaj po 9. uri sta zamaskirana moška vstopila v prostore banke NLB v Straži. “Pri pultu je eden od osumljencev usmeril pištolo proti zaposlenim ter od njih zahteval denar. Zaradi grožnje z orožjem je uslužbenka osumljenemu  skozi odprtino v steklu za izmenjavo dokumentov in denarja začela izročati evrske bankovce in bankovce hrvaških kun,” je opisal France Božičnik. Drugi ropar je denar pospravil v vrečko, oboroženi pa  je v tem času izmenično usmerjal pištolo v uslužbence in stranke. Odnesla sta 8300 evrov. V neposredni bližini ju je z vozilom čakal tretji osumljeni.

Bančno poslovalnico NKBM v Vipavi so oropali 30. aprila popoldne. Zamaskirana storilca sta preskočila manjši pult in vstopila v zastekljen prostor za blagajnami. Od uslužbenk sta v tujem jeziku zahtevala gotovino in grozila z orožjem. Eden od njiju je bil oborožen s pištolo, drugi pa s kladivom. Strank tedaj ni bilo v poslovalnici. Prilastila sta si dobrih 14.000 evrov in nato peš zbežala med tamkajšnjimi stanovanjskimi bloki do parkirišča ob glavni cesti, kjer ju je z avtom čakal tretji pajdaš. “Odpeljali so se do naselja Slap, nato pa so z vožnjo nadaljevali po makadamski cesti do Planine. Tam sta roparja izstopila iz avtomobila in se skrila v gozdu, voznik avtomobila pa se je čez Kras odpeljal v Ljubljano,” je dejal Marino Pangos. Voznik se je ponoči vrnil po roparja, ki sta medtem v gozdu skrila pištolo, delavska oblačila in druge predmete, ki so jih uporabili pri ropu. Zatem so se odpeljali v Ljubljano in tam prenočili, naslednji dan pa zapustili Slovenijo.

Prijeli so jih mesec po zadnjem ropu

Policisti roparjev niso izsledili takoj. V mesec dni trajajoči preiskavi so ugotovili, da sta dva od osumljencev v začetku aprila pripotovala v Slovenijo z avtobusom in v Ljubljani najela avto, ki so ga uporabili pri prvem ropu. Po ropu so vozilo še isti dan vrnili in se z avtobusom odpeljali v domovino. Policisti so našli delavska oblačila, ki so jih uporabili pri ropu, ter orožje. Ugotovili so tudi, da so osumljeni načrtovali še en rop na območju Trebnjega. Določene predmete, ki so jih uporabili pri ropu v Vipavi, so nekaj dni pred tem kupili v enem od trgovskih centrov v Ljubljani. “Vsem, ki so policiji posredovali kakršnekoli podatke o sumljivih vozilih in osebah, se zahvaljujemo. Podatki so nam pomagali, da smo bili pri preiskavi primera uspešnejši,” je poudaril Božičnik. Novogoriški kriminalisti so fotografije osumljencev, ki so v enem od ljubljanskih trgovin kupovali orodje, primerjali s fotografijami storilcev ropa banke v Straži, in prepoznali 26-letnega osumljenca kot enega od storilcev ropa banke v Vipavi.

Najmlajši in najstarejši med njimi sta se konec maja ponovno vrnila v Slovenijo in začela s pripravami na tretji rop. Nastanila sta se v Ljubljani in si po vsej državi ogledovala možne lokacije. Za naslednjo tarčo ropa sta izbrala bančno poslovalnico na območju Trebnjega. Spet sta kupila orodje in si v gozdu pripravila skrivališče. Tretjo banko sta nameravala oropati v prvih dneh junija, ko bi se jima v Sloveniji pridružil še tretji osumljenec, 26-letni moški, ki ga policisti še iščejo. Minuli četrtek so namreč v Ljubljani prijeli le dva osumljenca, stara 24 in 28 let. S sodno odredbo so opravili hišne preiskave nastanitvenih prostorov in vozila. Ogledali so si tudi kraje, kjer so osumljeni po ropih bank v Vipavi in Straži skrili orožje, predmete in oblačila, med drugim tudi skrivališče v bližini naselja Mirna.

V soboto dopoldne so ju s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor.


Najbolj brano