Janša in SDS iščeta Judeža v levi sredini

Janez Janša bo res prvi dobil možnost za sestavo nove vlade, a bo njegova naloga vse prej kot lahka. SDS skupaj z NSi premore zgolj 32 poslancev. Če ji dodamo še Jelinčičevo SNS, mora še vedno za večino pridobiti Listo Marjana Šarca ali SMC ali Socialne demokrate. Bolj verjetna se zdi šeststrankarska sredinska vlada, ki bi pod Šarčevim vodstvom imela 50 poslancev.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Danes in jutri še ne bo znana nova vlada niti morebitna vladna koalicija, saj je ob devetih strankah, ki so se uvrstile v parlament, najmanj ducat možnosti za sklepanje povezav. Niti vehementno vztrajanje pri nesodelovanju s stranko SDS, ki je bila glavna rdeča nit predvolilne kampanje, po volilni nedelji ne bo več tako trdno.

Zato bo glavna naloga Janeza Janše, da med sredinskimi strankami prepriča vsaj deset poslancev, s katerimi bi lahko prišel do magične številke 46. Najbolj realna možnost bi bila povezava z Marjanom Šarcem, a je vprašanje, koliko je slednji zainteresiran za igranje pod dirigentsko palico SDS, saj se mu kot drugouvrščenemu v primeru neuspešnega poskusa Janše obeta premiersko mesto. Še sinoči je možnost sodelovanja zavrnil. Da bi Janša prepričal Mira Cerarja ali socialdemokrate, je še manj verjetno, samo z Erjavčevim Desusom pa ne pride do večine.

Če bo levosredinska oziroma bolj sredinska fronta (LMŠ+SMC+SD+SAB+Desus) ostala dosledna in ne bo popustila pred ponudbami SDS, lahko sama računa na 43 glasov. Prišteti ji je potrebno še dva narodnostna poslanca. Šarec lahko nato v koalicijo za uravnoteženje povabi NSi, ki je v predvolilni kampanji nakazovala, da se takšni združbi ne bi izogibala. A bi Janša skušal odtegniti posamezne poslance NSi in tudi LMŠ iz te koalicije. Druga možnost pa je, da Šarec namesto NSi povabi Levico, a bi se s tem še bolj poglobila ideološka razdelitev v slovenskem političnem prostoru. Bi bila pa takšna vladna koalicija spet odvisna od izsiljevanj Karla Erjavca ali kakšne druge manjše stranke, zato bi bilo vladanje težko. Prav tako bi se zaradi programskih razlik težko predstavljali, da bi v takšni mavrično-sredinski vladi skupaj sedeli ministri NSi in Levice. Mogoča je tudi vlada LMŠ+SMC+SD+SAB+NSi (45) s podporo dveh manjšinskih poslancev.

V vsakem primeru Slovenija vlade ne bo dobila hitro. Že v tem trenutku lahko napovemo, da bodo pogajanja dolgotrajna, zmagovalec pa bo tisti, ki ne bo izgubil živcev in bo taktično dovolj spreten. Lahko se zgodi, da nove vlade ne bomo dobili do avgusta, saj je Miro Cerar svojo ministrsko ekipo sestavljal več kot dva meseca.


Najbolj brano