Jutri film o jezi in upanju

Jutri ob 21. uri bodo na Martinčevem trgu v Kopru z brezplačno projekcijo napovedali filmski festival Kino Otok, ki bo Izolo bogatil med prihodnjo sredo in nedeljo. V starem koprskem mestnem jedru bodo jutri predvajali Veliki pretres, film o upanju in skupnosti, ki se izvije iz posledic velikega potresa v Italiji leta 2016.

 Režiser Sandro Baldoni je Veliki pretres  posnel oktobra 2016 med 
ruševinami po najhujšem potresu v Italiji v zadnjih 40 letih.
Režiser Sandro Baldoni je Veliki pretres posnel oktobra 2016 med ruševinami po najhujšem potresu v Italiji v zadnjih 40 letih. 

KOPER > Režiser Sandro Baldoni je film posnel oktobra 2016, ko je osrednjo Italijo pretresel najmočnejši potres v zadnjih štiridesetih letih. Odpravil se je med ljudi, v srce katastrofe, na “popotovanje, ki nazorno prikaže globoke strahove, tesnobo, jezo in upanje ljudi, ki se ne zanašajo na pomoč državnih institucij, temveč raje stopijo skupaj in si začnejo na novo organizirati pretreseni vsakdanjik”, so zapisali v vabilu k ogledu filma, ki je prejel nagrado italijanskih filmskih kritikov in novinarjev nastro d'argento za najboljši lanski dokumentarni film.

Leta 1954 v Assisiju rojen režiser in tekstopisec Sandro Baldoni je že za celovečerec Strane storie (1994) prejel nagrado za najboljši prvenec na beneškem filmskem festivalu, njegov film Italian Dream (2007) pa se je uvrstil na program festivala v Torontu. Leta 2016 je Baldoni ustanovil podjetje Acqua su Marte, “prostor za razvijanje novih idej”, ki se ukvarja s spletno in filmsko produkcijo.

Poleg režiserja si bo film na Martinčevem trgu vnovič ogledala tudi njegova festivalska botra dr. Vesna Mikolič, jezikoslovka in univerzitetna profesorica, zaposlena na inštitutu ZRS Koper in Univerzi v Trstu. “Gotovo smo vsi že kdaj videli otroka, ko se radostno zateče v varno zavetje kartonaste hišice. Potreba po varnosti, tudi taki, ki nam jo nudi streha nad glavo, je ena najvažnejših človekovih potreb. Zavemo pa se je največkrat šele tedaj, ko se nam zamajejo tla pod nogami. Tudi dobesedno. Prebivalci slikovitih gorskih in dolinskih naselij v osrednji Italiji so to doživeli med potresi katastrofičnih razsežnosti v letu 2016,” ugotavlja v spremnem zapisu. “Vedo, kako je, ko se izgubijo stabilnost, ustaljenost, mir in nastopijo nenehno rušenje, stalna napetost, prava vojna. Vojna narave in ljudi. Narave proti vsemu, kar so ustvarili ljudje.”

Baldoni potres vidi kot katastrofo, ki te oropa preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, poudarja Vesna Mikolič: “Ljudje se v trenutku znajdejo v boju za golo preživetje, brez lastne identitete in vsakršne perspektive.”

A to je šele začetek poti, ki jo režiser opravi z najrazličnejšimi ljudmi, ki jih druži velik pretres, po katerem ne bodo več enaki kot prej. Na pomoč so jim hitro priskočile različne organizacije, a so želeli pokazati, da zmorejo tudi sami. V improviziranih skupnih prostorih so zaživeli kot tesno povezana skupnost, si tam delili izkušnje in ugotavljajo, kaj zares šteje v življenju: medsebojna pomoč in ljubezen, ki si ju starejši zakonski par kot vedno izkazuje s poljubom pred spanjem in ki si ju izkazuje celotna skupnost od jutra do mraka. “Temeljna življenjska spoznanja oblikujejo tudi nov pogled na prihodnost,” med drugim še piše botra filma.

Projekcijo Kino Otok pripravlja v sodelovanju s skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper in Postajo Topolove.


Najbolj brano