Za udobnejšo pot na Koroško

Pred biljenskimi nogometaši je najbolj vroč teden sezone. Danes ob 17. uri bodo v izločilnem obračunu pred domačimi gledalci odigrali prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v drugo ligo. Povratni dvoboj bo v soboto v Dravogradu.

Biljenci (v črno-belih dresih) bodo v kvalifikacijah za drugo ligo poskušali preskočiti Dravograjčane. 

 Foto: Leo Caharija
Biljenci (v črno-belih dresih) bodo v kvalifikacijah za drugo ligo poskušali preskočiti Dravograjčane.  Foto: Leo Caharija

BILJE > Prvaki tretje lige zahod se nadejajo, da bodo na Koroškem uprizorili primorsko veselico. Temelje bodo poskušali postaviti na današnji tekmi. In kakšna bi bila dobra popotnica? “Seveda je pomembno, da ne prejmemo zadetka. Zaletavost je izključena, a to niti ni naše nogometno vodilo. Prisegali bomo na pristop, ki je prinašal rezultate že v ligaškem delu,” je povedal trener Vitanesta Bilj Sandi Valentinčič. Ni skrivnost, da je biljenski adut ekipna moč oziroma homogenost: vsi za enega, eden za vse v obrambi in izkoriščanje lastnih primerjalnih prednosti in ranljivosti tekmeca v napadalnem delu.

Bilje suverene v tretji SNL zahod

Biljence je tudi sicer težko premagati. V tretji SNL zahod so kazali stanovitnost, edini poraz so doživeli v Izoli in si naslov praktično zagotovili že tri kroge pred koncem. Na severu je bila drugačna pesem. Resda je Dravogradu, kjer je že nekaj časa v nogometno dogajanje vpet tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, na vrhu dolgo kazalo najbolje, a je drugouvrščeni celjski Šampion vse do zadnjega igral vlogo zavzetega izzivalca. Šele v nedeljo je bilo konec tekmovalne negotovosti, s čimer so si Dravograjčani zagotovili dodatne kvalifikacije.

Igrali bodo vnaprej

V drugem izločilnem obračunu dodatnih kvalifikacij za drugo ligo se bosta pomerila Bled, prvak 3. SNL center, in Beltinci, prvak 3. SNL vzhod. Prva tekma bo v Prekmurju v soboto, ko bo že znan eden od novincev v drugi ligi. Ker se je reprezentanca MNZ Maribor, v kateri je pol ducata igralcev Dravograda, prebila na bližnji Region's cup za amaterske ekipe, bodo Biljenci in Dravograjčani tekmi odigrali v zgodnejšem terminu, kot je bilo sprva predvideno.

“Kdor je prvak, ne more biti slab”

“Težko primerjam kakovostno raven obeh tretjih lig. Pozorneje sem si ogledal le dvoboje potencialnih tekmecev Dravograda in Šampiona, ki bi nam nemara še manj ustrezal. Sicer pa, kdor je prvak, ne more biti slab. Dravograjčane sem v nedeljo spremljal v živo. V svojih vrstah imajo kar nekaj bolj izkušenih domačih nogometašev, ki so igrali v sosednji Avstriji. Moštveno jedro pa tvorijo nogometaši letnikov 1994-96, ki so branili klubske barve v času prve mladinske in kadetske lige,” je povedal Valentinčič, ki meni, da bi na prvi tekmi tehtnico na eno ali drugo stran lahko nagnili svežina in telesna pripravljenost. V končnici ligaškega dela so gostitelji, ki so pred soočenjem v Biljah imeli dan več počitka, kolobarili med razpoložljivimi igralci. S tem so se znebili kartonov in pozdravili poškodbe.

V domačem taboru bo manjkal le reprezentant do 17 let Abel Marc, ki je praktično izpustil celotni spomladanski del. Kaj pa v kontekstu izločilnega obračuna pomeni prva tekma pred domačimi gledalci? “Med sezono nam soočenja z izzivalci za vrh niso predstavljala zagate. Prej nasprotno. Psihološki pritisk se utegne pojaviti pred povratno tekmo, ko bo znano, kakšen rezultat je potreben za napredovanje. Enaka ugotovitev pa velja tudi za Dravograjčane,” je povedal Valentinčič. Današnji dvoboj bo sodil Asmir Sagrković z Vrhnike.


Najbolj brano