Bojan Tokić: dve leti v letalu v iskanju poti za Tokio

Novogoriški namiznoteniški olimpijec Bojan Tokić se je po koncu sodelovanja z nemškim Saarbrücknom v minulih dneh za kratek čas ustavil doma. Pred njim sta nova izziva - nabiranje točk na turnirjih svetovne serije in prihod v novi nemški klub Grünwettersbach.

Bojan Tokić bo te dni žogice odbijal na turnirjih svetovne serije v 
Aziji. Foto: Igor Mušič
Bojan Tokić bo te dni žogice odbijal na turnirjih svetovne serije v Aziji. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Med obiskom domače Nove Gorice je Bojan Tokić opravil trening z vsemi selekcijami NTK Mahle Letrika v Vrtojbi. Najuspešnejši član reprezentance z nedavnega ekipnega svetovnega prvenstva se je nato odpravil v Hong Kong, kjer je na turnirju svetovne serije izpadel v drugem krogu. Tokić bo ta teden igral še na tekmovanju enakega ranga na Kitajskem.

Kako pričakujete novo obdobje nastopanja na turnirjih svetovne serije?

Bojan Tokić,

namiznoteniški igralec

“Našel sem dobro rešitev in avgusta se bom pridružil prvoligašu iz Karsruheja, ki je prvenstvo končal na sedmem mestu.”

“Z mešanico zadovoljstva in grenkega priokusa. Po eni strani sem z igrami na ekipnem SP napredoval za 41 mest in spet z uvrstitvijo na 70. mesto postal prvi Slovenec na svetovni lestvici, po drugi strani pa mi je razplet turnirja ponudil več. Z Romunom Ovidium Ionescujujem sem imel zaključno žogico za preboj med 16 najboljših reprezentanc. Želim si, da bi bil vedno med najboljšimi, a si moram priznati, da je pri mojih 37 letih težko zdržati dolge turnirje na najvišji ravni. Ostaja pa mi velik motiv za igranje v svetovni seriji.”

Kako ocenjujete svoje delo v nemškem prvenstvu, kjer boste zamenjali klub?

“Čeprav si želim, da bi trajalo večno, pa se je vendarle končalo izredno lepo obdobje devetih let igranja za Saarbrücken. V polfinalu smo naleteli na oviro, ki je v zadnjih sezonah za nas nepremagljiva - na Borussio iz Düsseldorfa z najboljšim Evropejcem Timom Bollom na čelu. V Saarbrücknu, ki je med letoma 2012 in 2014 osvojil nemški in evropski pokal ter igral v finalu nemške lige, se želijo spet dvigniti. Odločili so se za kakovostno pomladitev in tako nismo podaljšali sodelovanja, a smo se razšli prijateljsko. Po aktivni karieri name računajo v kateri od vodstvenih športnih vlog. Če se je že to moralo zgoditi, pa mi je všeč, da na moje mesto prihaja kolega iz reprezentance Darko Jorgić.”

In kje boste nadaljevali kariero?

“V Saarbrücknu so bili zelo korektni. S svojimi načrti so me seznanili dovolj zgodaj, da sem si že pozimi iskal nov klub. Po 15 letih igranja v Nemčiji, kjer sem si ustvaril ugled in številna poznanstva, me kljub ponudbam iz Poljske in Francije ni mikalo, da bi zamenjal državo. Našel sem dobro rešitev in avgusta se bom pridružil prvoligašu Grünwettersbach iz Karsruheja, ki je prvenstvo končal na sedmem mestu. Za zanesljivo igranje med najboljšimi so iskali kapetana, ki bi v njihove nastope vnesel več stalnosti. Hitro smo se dogovorili in veselim se nove vloge mentorja ekipi, ki je prava mešanica mladosti in izkušenj. Mislim, da bomo konkurenčni za mesta okoli sredine. Veseli me, da ostajam v znanem okolju. Preselil se bom le 150 kilometrov bolj na jug.”

Pred kratkim ste omenili, da se boste predvsem skozi položaj na svetovni lestvici skušali uvrstiti še na četrte olimpijske igre.

“Svetovna lestvica je ena od možnosti in pri mojih letih nobene ne smem zanemariti. Ta teden sem se sicer seznanil s kriteriji za uvrstitev v Tokio. Poti je kar nekaj, a so vse težke. To pomeni, da bom v naslednjih dveh letih veliko počival na letalskih sedežih med potovanji po turnirjih svetovne serije. Nimam česa izgubiti, saj lahko le z rednim stikom z vrhunskimi igralci ohranjam in izboljšujem tehniko.”

S čim boste v svetovni seriji zadovoljni?

“Nekaj bi pomenila že uvrstitev med 64 najboljših, pravi cilj pa je preboj med 32 najboljših. Mislim, da sem ob rednem treniranju in igranju na najbolj zahtevnih tekmovanjih še vedno sposoben priti na svetovni lestvici med 50. in 60. mesto, kar bi lahko bilo dovolj za Tokio. Za Rio je zadoščalo že 80. mesto, seveda pa se samo na svetovno lestvico ne morem zanašati.”

Kakšne so še druge možnosti?

Prva je igranje v ekipni konkurenci, če se v ekipnih kvalifikacijah uvrstimo med šestnajsterico. Po dva najboljša v ekipi imata pravico nastopa tudi posamično. Po tem bodo za dodatna mesta še kontinentalne in svetovne kvalifikacije. Skupno bo v Tokiu na voljo 86 mest, kombinacij pa je precej. Če bo na primer na vrhu svetovne lestvice še več Kitajcev kot sedaj, se bo ratinška meja za tokijsko vstopnico znižala, ker so kvote na državo omejene.”


Najbolj brano