Odstopil je predsednik Jadralne zveze Slovenije

Prvi mož Jadralne zveze Slovenije (JZS), bančnik Aljoša Tomaž, je člane izvršnega odbora v petek prek elektronske pošte obvestil, da odstopa s položaja predsednika. Za predčasen odhod naj bi se odločil zaradi nezadostne podpore pri organizaciji in sofinanciranju reprezentančnih vadbenih centrov.

Različni pogledi Aljoše Tomaža (desno) in Bogdana Orla (JK Koper) 
na razvoj nacionalnih vadbenih centrov so privedli do odstopa 
prvega moža jadralne zveze.  Foto: Jana Pines
Različni pogledi Aljoše Tomaža (desno) in Bogdana Orla (JK Koper) na razvoj nacionalnih vadbenih centrov so privedli do odstopa prvega moža jadralne zveze.  Foto: Jana Pines

LJUBLJANA > je vodenje krovne slovenske jadralske organizacije prevzel 20. marca 2013 in bil po izteku štiriletnega mandata na predsedniško funkcijo ponovno izvoljen julija lani. V tem času je odločilno prispeval k sanaciji nacionalne panožne zveze, pridobil je nove partnerje in zvezo tudi primerno kadrovsko okrepil. Delo se kaže tudi v številnih osvojenih medaljah mladinskih in članskih reprezentančnih posadk.

V zdajšnjem mandatu si je prizadeval dejavnosti še nekoliko razvejati; potencial za razvoj je videl predvsem v organizaciji večjih športnih dogodkov kot tudi v vzpostavitvi reprezentančnih vadbenih centrov. Slovenskemu jadranju je želel po vzoru centra za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo v Kranju zagotoviti primerno vadbeno infrastrukturo in tako slediti konceptu razvoja uspešnih jadralnih velesil. Vendar pa je projekt naletel na odpor močnih jadralnih klubov Jadra Koper in Burje Izola.

Prvi centru nasprotuje zaradi bojazni, da “bodo ob polovico jadralcev, ki bodo verjetno še slabše servisirani kot do sedaj” in ker naj bi bile tovrstne institucije “v nasprotju s statutom JZS.” Predstavnik Burje Stanislav Žbogar je dejal, da “takšnih centrov ne razume” in da bi raje videl, da bi zveza bolj podprla delovanje treh največjih obalnih društev (Jadro, Burja in Pirat), saj naj bi imeli ti vse pogoje za množičen razvoj mladih tekmovalcev. Čas je, “da vloga predsednika preraste vlogo usklajevalca interesov klubov,” je nato v odstopni izjavi zapisal Tomaž in dodal, da bo naloge predsednika JZS opravljal do 31. redne letne skupščine.


Najbolj brano