Prodaja Adriatica Slovenice še za korak bliže?

Družba KD Group, ki išče strateškega partnerja za zavarovalnico Adriatic Slovenica, je z družbo Generali CEE, ki je del italijanske zavarovalniške skupine Generali Group, sklenila dogovor o ekskluzivnosti pogajanj za prodajo. A to še ne zagotavlja, da bodo prodajno pogodbo tudi sklenili, so povedali v KD Group.

Adriatic Slovenica  čaka na nove lastnike. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Adriatic Slovenica čaka na nove lastnike. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA, KOPER > Upravni odbor družbe KD Group je v začetku marca sklenil, da bo izbrane potencialne investitorje za nakup Adriatic Slovenice povabil k skrbnemu pregledu zavarovalnice. Novembra lani je za finančnega svetovalca pri iskanju strateškega investitorja izbral družbo Lazard.

Kdo so potencialni vlagatelji, v KD Group zaradi spoštovanja dogovorov o varovanju zaupnosti ne razkrivajo, prav tako ne morejo komentirati posameznih faz postopka, saj delnice te družbe kotirajo na borzi. Po pisanju medijev naj bi se za Adriatic Slovenico poleg italijanske skupine Generali zanimala še avstrijska Vienna Insurance Group, iz igre pa naj bi se, kot je poročal časnik Delo, umaknila zavarovalnica Grawe.

Pričakovana cena naj bi po ocenah nekaterih analitikov znašala približno 100 milijonov evrov, drugi pa menijo, da bi kupnina lahko bila še za 50 milijonov višja. Pri prodaji naj bi bila ključna usoda dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma stališče nove vlade do tega vprašanja. Za Adriatic Slovenico prav to zavarovanje predstavlja pomemben, približno tretjinski delež prihodkov. Zaradi tega tveganja, tako je poročalo Delo, bi se lahko kupnina spremenila za približno 30 milijonov evrov.

Zavarovalnica ima v Sloveniji nekaj več kot 1000 zaposlenih. “Dobili smo obvestilo uprave, da so se lastniki zavarovalnice s predstavniki skupine Generali dogovorili o ekskluzivnosti pogajanj o prodaji in da se petletna strategija zavarovalnice izvaja naprej,” je povedala predsednica Sindikata delavcev Adriatica Slovenice Miljana Steiner.

Adriatic Slovenica, ki ima v lasti družbo KD Skladi, je del Skupine KD Group. Skupina Adriatic Slovenica je lani ustvarila 11,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 4,2 odstotka manj kot leto prej. Tretja največja zavarovalniška skupina je na slovenskem trgu dosegla 14-odstotni delež.


Najbolj brano