Osrednje vprašanje: kdo bo s prispevkom pomagal občini?

Končano je prvenstvo v drugi moški rokometni ligi. Nova člana prve B lige sta prvak Mokerc Ig in drugouvrščena Ajdovščina. Vrnitev v boljšo družbo je Primorcem uspela predvsem ob podpori občine. Za obstanek bo moral pomagati še kdo.

Po sedmih letih so se ajdovski rokometaši in njihovi navijači 
veselili vrnitve v prvo B ligo. Foto: Igor Mušič
Po sedmih letih so se ajdovski rokometaši in njihovi navijači veselili vrnitve v prvo B ligo. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Ajdovski moški rokomet je v zadnjih sedmih letih doživljal težke čase. Začelo se je z razpustitvijo članske ekipe in nadaljevalo z mučenjem v drugi ligi ob skrajno nizkem proračunu. Pred tremi leti je spet grozil mrk, potem pa se je začel vzpon. Novi predsednik Dejan Hreščak in izkušeni trener Branko Leban sta ekipo spet vrnila v prvo B ligo. Igranje v elitnem slovenskem razredu moškega rokometa pa ostaja za aktualni denarni trenutek Ajdovščine le lep spomin na zlate čase, ki so se končali pred 22 leti.

Skoraj polna tribuna dvorane Police je v soboto za napredovanje domačinov trepetala do končnice tekme. Ajdovščina bi sama odločala o svoji usodi, če bi s Cerkljami vsaj remizirala. V tem slogu je potekala večina prvega polčasa. Vsakemu gorenjskemu golu je sledilo izenačenje domačinov, pri izidu 9:10 pa se je v 20. minuti zalomilo. Poškodoval se je prvi vratar Luka Gregorc, primorskim strelcem so se zatresle roke, kar ni šlo mimo gola pa je ustavil gorenjski vratar Rok Miščević. Tekmeci so se z lahkimi goli iz protinapadov oddaljili. Primorci tudi v drugem polčasu niso mogli zmanjšati zaostanka za Cerkljami. Na srečo jim je presenetljivo priskočil na pomoč predstavnik spodnjega dela lestvice - Kronos, ki je že krepko pred koncem tekme visoko vodil proti Ajdovcem nevarnemu Pomurju. Tako se je slavje na ajdovskih tribunah kljub porazu na Policah začelo že precej pred zadnjim sodnikovim žvižgom.

Ajdovščina : Cerklje 24:30 (12:16)

Dvorana ŠC Police, gledal cev 400 sodnika Jeraj in Kostić.

Ajdovščina : Gregorc, Krauthaker 1, Velikonja 4, Svetik 4, Peljhan 3, Pelicon 2, Žbogar 1, Masilo 1, Bizjak 1, Bratina 1, Koren 6. Trener: Branko Leban. Sedemmetrovke: Ajdovščina 3:2, Cerklje 3:1; izključitve – Ajdovščina 4 minute, Cerklje 6 minut.

Trener Branko Leban je bil po takšnem razpletu presrečen: “Potem ko v zadnjih dveh sezonah sreča ni bila z nami, smo jo tokrat imeli in se uvrstili v višjo ligo. To je nagrada za delo te mlade generacije, uspeh pa bo spodbuda, da bo ostala skupaj za novo sezono. V nasprotnem primeru bi nekateri fantje gotovo končali kariere. Ekipa je perspektivna. Z nekaj več denarja in z okrepitvami - morda kar z Ajdovci, ki igrajo pri močnejših klubih - bi lahko obstala v prvi B ligi.”

Prešerno se je smejal tudi ajdovski trener ženske ekipe Aleksander Lapajne, ki je pred leti poskušal spet dvigniti moški rokomet: “To so večinoma moji nekdanji fantje, ki sem jih treniral še kot mlajše dečke. Srčno si želim, da bi nekoč ob dekletih tudi fantje igrali v prvi ligi. Je pa v majhni Ajdovščini za tak korak nujno postaviti močno piramido mlajših selekcij. Sam sem razvoj treh generacij začel v prvem razredu osnovne šole in jih pripeljal do mladincev, potem pa ni bilo več pravih razmer za kakovostno nadaljevanje. Obupali smo ta ko trenerji kot igralci. Upam, da bo tokrat klub dovolj močan, da bo zdržal korak naprej v članskem rokometu. To bo zelo povečalo zanimanje za obisk vseh rokometnih tekem na Policah.”

Kapetan Matija Velikonja si je oddahnil: “Pomembnost tekme se je poznala. Žoga ni hotela v gol, smo pa dali vse od sebe in se z borbenostjo oddolžili številnim zvestim navijačem, ki si za celoletno podporo zaslužijo vso pohvalo.”

Predsedniku Dejanu Hreščaku je napredovanje moštva ob veselju prineslo tudi nove skrbi, saj bo za obstanek treba povečati proračun: “Upam, da bo ta uspeh prepričal lokalno okolje k večji podpori. V zadnjih letih smo to zelo pogrešali - z redkimi izjemami, med katerimi gre posebna zahvala občini Ajdovščina, brez katere letos prvenstva ne bi izpeljali. Fantje so garali za sendvič in sok, copate pa so si kupovali sami. Vsaj materialne stroške bo treba igralcem pokriti.”


Najbolj brano