Kmalu igrišča, nato še mestni park

Delavci Grafista v navezi z Adriaingom so začeli s pripravljalnimi deli za ureditev bodočega mestnega parka na nasipu med gramoznim parkiriščem za tržnico v Kopru in kanalom Grande.

Bodoči mestni park bodo uredili na nasipu med gramoznim 
parkiriščem za tržnico in kanalom Grande ter Piransko cesto. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bodoči mestni park bodo uredili na nasipu med gramoznim parkiriščem za tržnico in kanalom Grande ter Piransko cesto. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Čez približno mesec dni bodo sklenili tudi gradnjo rekreacijskih površin na območju od kanala proti mandraču v ustju Badaševice. Na novo urejenih zunanjih športnih površinah so uredili dve igrišči za odbojko na mivki, vsako s tremi igralnimi polji, od katerih je eno večje ter dve manjši. Večji igrišči bosta urejeni v skladu z zahtevami in standardi, ki jih predvidevajo organizatorji večjih mednarodnih odbojkarskih tekmovanj, manjša štiri pa bodo pomožna in od večjih ločena z mrežo. Igralne površine bodo razsvetljene, pri čemer so nekatere domačine zbodli v oči 12 metrov visoki stebri z žarometi.

V bližini bo igrišče za otroke z modernimi igrali, rekreativcem in sprehajalcem pa bo na voljo še približno 500 metrov dolga krožna trim steza iz tartana. Območje bodo ozelenili, zasadili bodo drevesa, v dvoetažnem servisnem objektu pa bodo med drugim sanitarije in garderobe, prostor za hrambo športne opreme in pripomočkov, v nadstropju pa tudi razgledna terasa. Naložba bo občino stala približno 1,3 milijona evrov.

Za gradnjo mestnega parka na dobrih 26.000 kvadratnih metrih površin tik ob morju pa je občina zagotovila 2,2 milijona evrov, medtem ko si iz Evrope obetajo vsaj 400.000 evrov finančne pomoči.

Bodoči park bo obsegal zelene površine z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, povezovalne poti, tlakovana območja za družabne in športne igre na prostem, vodne elemente (brzice, jezero, talna fontana), otroško igrišče, prireditveno območje s tribunami, zelenico za pse, pršila in vso potrebno urbano opremo.

V park bodo umestili še betonske parkovne elemente, s katerimi nameravajo razmejiti površine z različno rabo, premoščati višinske razlike teh površin, namenjeni pa bodo posedanju in igri, v nekaterih delih bodo napolnjeni z vodo, ki bo dostopna obiskovalcem. Za potrebe gradnje parka so zaprli del gramoznega parkirišča za tržnico.


Najbolj brano