Jutri maraton nadzora hitrosti

Policisti bodo jutri izvajali zdaj že tradicionalni maraton nadzora hitrosti. Vozniki lahko radarje pričakujejo na več kot 600 lokacijah po vsej državi. Nadzor hitrosti ni enodnevni projekt; poostreno bo policija hitrost nadzorovala ves teden, seveda pa tudi širše, saj je pretežka noga na pedalu za plin glavni razlog za smrti na slovenskih cestah.

Policisti bodo v sredo na 600 lokacijah po vsej državi merili hitrosti. Foto: Leo Caharija
Policisti bodo v sredo na 600 lokacijah po vsej državi merili hitrosti. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Vozniki si lahko lokacije, kjer bodo policisti jutri med 6. in 18. uro merili hitrost, ogledajo na spletni strani policije.

Spomladi začnemo voziti hitreje

“Videli bodo, da smo izbrali lokacije, ki so kritične ali pa jih ljudje predlagajo, in s tem pokazali, da nam ne gre za izrekanje ukrepov, ampak za to, da ljudje vozijo počasneje. Izkušnje zadnjih let kažejo, da po takšnih akcijah še nekaj časa vozijo bolj počasi, to pa ima pozitiven vpliv na prometno varnost,” pravi Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na generalni policijski upravi. Hitrost bodo merili predvsem v naseljih, na lokalnih in regionalnih cestah, kjer imajo prekoračitve hitrosti lahko najbolj usodne posledice.

46 ljudi je zaradi neprilagojene hitrosti lani umrlo na slovenskih cestah.

Maraton nadzora hitrosti bo le vrhunec akcije, ki so jo policisti začeli včeraj. Tudi sicer za prvi teden napovedujejo poostren nadzor. Hitrost je namreč najpogostejši razlog za smrti na naših cestah. “Lani je zaradi neprilagojene hitrosti v prometu umrlo 46 ljudi, to je 44 odstotkov vseh smrti na cestah,” povzema Vehovec. Čas, ko z radarji prežijo na prehitre voznike, ni izbran po naključju. Razmere na cestah se spomladi izboljšajo, zato vozniki vozijo hitreje, pravi. Ta občutek varnosti je lažen, hkrati pa je spomladi na cestah veliko udeležencev, ki jih pozimi ni bilo. “Veliko imamo pešcev in kolesarjev, kar bi moral biti dodaten razlog za prilagoditev hitrosti.”

Za zmernost tudi tisti, ki živijo hitro

V preventivni akciji, usmerjeni v prepričevanje voznikov o nespametnosti prehitre vožnje, sodeluje tudi agencija za varnost prometa. Na navade voznikov bodo poskušali letos vplivati s pomočjo video spota, v katerem so nastopili medijsko znani komiki. Franci Kek, ki odigra policista, pravi, da je v spotu še najmanj problematičen: “Kazen je pač kazen. Se plača, vse drugo pa se lahko pozna vse življenje.” Jože Robežnik priznava, da je kot voznik začetnik vozil hitro, a k sreči prišel do spoznanja, da ta pot ni prava. “Moj nasvet ljudem, ki radi hitro vozijo, bi bil, naj adrenalin raje iščejo drugje.” Rado Mulej pa pravi: “Poznan sem po tem, da hitro živim, vozim pa izjemno previdno in pametno.” Igralci, ki nastopajo v spotu, bodo v prihodnjih mesecih sodelovali tudi v različnih preventivnih akcijah, ki jih bo na terenu pripravila agencija.

Letos zaradi hitrosti devet mrtvih

V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že devet ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Štirje so umrli na regionalnih cestah, dva na lokalnih cestah v naselju, dva na avtocesti, eden pa na lokalni cesti izven naselja. Letos so slovenske ceste terjale 18 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 30.

PU Koper: lani tri smrti zaradi hitrosti

Lani se je na območju koprske policijske uprave zgodilo 1275 prometnih nesreč, v devetih nesrečah je umrlo devet ljudi, 86 se jih je huje poškodovalo. Neprilagojena hitrost je bila vzrok za tri najhujše prometne nesreče. Pri treh smrtnih nesrečah pa se je izkazalo, da so bili povzročitelji pod vplivom alkohola. Največ nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo v postojnski in bistriški občini (po tri). Tri nesreče s smrtnim izidom so se zgodile tudi na avtocesti. Med smrtnimi žrtvami so na tem območju izstopali vozniki motornih koles (lani so umrli štirje), v nesrečah pa so se lani smrtno ponesrečili tudi trije sopotniki v osebnih avtomobilih.


Komentar novinarja

Danijel Cek

Nevarnost pretežkih stopal

Komaj smo se rešili mrzle zime in snega, ki nam je predvsem voznikom povzročal obilo preglavic, že poslušamo, kako na naših cestah prežijo nove nevarnosti. Pa kakšne nevarnosti neki, na suhih cestah in ob sončnem vremenu? Nevarnosti pretežkih desnih stopal, bi lahko strokovno rekli lažnemu občutku varnosti, ki nas po dolgi zimi prevzame ob prvih pomladnih žarkih. Če smo pozimi na zasneženih cestah le preklinjali vse po vrsti - od vremenoslovcev, cestarjev in policistov - in ob zdrsu s ceste ...

Preberi več

Najbolj brano