Z glavo na stopničke

Če imajo uvodne tekme na začetku sezone v očeh prekaljenih slalomistov na divjih vodah značaj ogrevalnih, pa mladim upom lahko pomenijo tudi svojevrstno odskočno desko. Morda se bo drugi scenarij uresničil za 21-letno Aljo Kozorog.

Kanuistka Alja Kozorog je sezono odprla z zmago v Solkanu. Foto: NINA JELENC
Kanuistka Alja Kozorog je sezono odprla z zmago v Solkanu. Foto: NINA JELENC

SOLKAN > Kanuistka Soških elektrarn je slavila na mednarodni tekmi za točke ICF Rankinga v Solkanu. Konkurenca resda ni bila vrhunska, a zmagi se ne gleda v zobe. Potem ko so ji v preteklosti tudi zaradi zaletavosti vidnejši dosežki splavali po vodi, se je domačega prvenca Alja Kozorog posebej razveselila. Pred 21-letno reprezentantko z Mosta na Soči pa je sezona s kopico izzivov v absolutni konkurenci in v kategoriji mlajših članic.

Čemu ste posvečali največ pozornosti v pripravljalnem obdobju?

“Poudarek je bil tako na tehniki kot moči. Predvsem pa sem želela spremeniti miselne vzorce oziroma pristop do tekme, da bi pridobila potrebno stanovitnost.”

Prva tudi v Tacnu

Po solkanski preizkušnji so se slalomisti na divjih vodah pomerili še na preloženi tekmi v tacenskem poligonu. Med kanuistkami je bila v nedeljo spet najhitrejša Alja Kozorog pred klubsko kolegico iz solkanskega kluba Nino Bizjak. Tudi sicer je bil seznam zmagovalcev enak kot v Solkanu. Med kanuisti je ob odsotnosti svetovnega prvaka Benjamina Savška preostalo konkurenco ugnal član Soških elektrarn Luka Božič, med kajakašicami pa njegova klubska kolegica Urša Kragelj. Pri kajakaših je bil najhitrejši Peter Kauzer pred članom solkanskega kluba Nikom Testenom.

Sodeč po prikazanem v Solkanu vam je kar dobro uspelo ...

“Nikdar se nisem prebila na zmagovalne stopničke, zato sem še posebej vesela, da mi je to uspelo kar na prvi tekmi sezone. Tudi sicer menim, da sem pod taktirko novega trenerja Boruta Javornika naredila občuten korak naprej. Povečini treniram in študiram v Ljubljani, zato sem nekoliko manj vadila v Solkanu, kjer pa progo dobro poznam.”

Kaj si obetate v novi sezoni?

“Najprej me seveda čakajo izbirne tekme za sestavo članske reprezentance, kjer bi si želela večjega preboja tako na tekmah svetovnega pokala kot tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu. Podoben razpored pa me bržkone čaka tudi v kategoriji do 23 let.”

Ženski kanu bo leta 2020 prvič v olimpijskem sporedu. Vam s klubsko kolegico Nino Bizjak misli že kaj uhajajo proti Tokiu?

“Včasih. Najprej bo treba prihodnje leto priveslati olimpijsko kvoto za Slovenijo.”

Je olimpijski motiv pretehtal, da ste se osredotočili na kanu?

“Sprva sem bila kajakašica, od leta 2012 pa sem trenirala in tekmovala v obeh disciplinah. Zdaj sedem v kajak, kjer je velik poudarek na moči, le rekreativno. Pri kanuju pa je treba predvsem najti pravo usklajenost z vodo, iz katere nato črpaš hitrost in pospeške.”


Najbolj brano