Podlegli so ambicijam

Za slovensko klubsko košarko je bil finale druge divizije lige ABA po letih stagnacije le neko znamenje svetlejše prihodnosti. Čeravno smo v Čačku pogrešali slovenske sodnike, saj sta na treh tekmah sodila kar dva Srba. A o tem je odločal šef sodnikov lige, Slovenec Iztok Rems. Če damo na stran, da je Zlatorog sočasno slavil v sicer zasebni ligi Alpe Adria, je to, da je Slovenija že pred finalom turnirja v Čačku nepričakovano dobila drugega jadranskega ligaša med elito, velika stvar, saj na mednarodnem področju slovenska klubska košarka obe Ulebovi ligi lahko samo še sanja.

Bilo je torej le vprašanje: Krka ali Sixt Primorska? Prva z številnimi klubskimi izkušnjami z mednarodnih tekmovanj, od jadranske lige, kjer se je enkrat prebila na zaključni turnir, do evropskega pokala, ki ga je osvojila leta 2011, in naslovov slovenskega državnega prvaka. Drugi finalist je novost slovenske košarkarske scene, ki je v svoji drugi sezoni v vitrino pospravila prvi slovenski pokalni naslov in v Čačak prišla z jasnim ciljem - osvojiti naslov in se uvrstiti v ligo više. Drugačna kot klubska zgodovina so bila razmerja znotraj ekip - bolj izkušeno ekipo je imel novinec.

Krka je s končno zmago presenetila - nekoga bolj, druge manj. Navzven je kazala, kot da je nič ne zanima, zato smo se resno spraševali, če Novomeščani sploh imajo ambicije, upoštevajoč tudi krepko zmanjšanje proračuna. Pa so jih imeli in prav občudovati jih je treba, kako so se pripravili na turnir, kjer so podvig naredili že v polfinalu z izločitvijo gostitelja. Simon Petrov je moštvo psihološko izjemno pripravil in se je v Čačku izkazal z mirnim in odličnim vodenjem ekipe. Položil je zrelostni izpit, tako kot njegova dobro selekcionirana ekipa, ki si je napredovanje zaslužila.

Poudarjanje ambicij je včasih dvorezen meč in temu je v Čačku Sixt Primorska brez dvoma podlegla. Imperativa končne zmage niso zdržali, predvsem psihološko, saj so bili v finalu napeti, nervozni in suminčavi. Na silo ne gre. Razumljivo je, da kdor vlaga denar, želi rezultat. Sixt Primorska je letos naredila velik korak naprej, ekipa pa je vendarle predraga za igranje zgolj na domači sceni. Tudi Krka ni čez noč prišla do uspehov in tako se bodo tudi pri koprskem klubu morali navaditi, da se v športu ponavadi vse izravna, le čas je potreben. In potrpljenje.


Preberite še


Najbolj brano