Polnoletni Mali kraški maraton: jota, sonce in tek

Mali kraški maraton je letos praznoval svoj 18. rojstni dan. Tokrat se je na deset in 21 kilometrov dolgi progi preizkusilo 2100 tekačev iz šestih držav, ki so uživali v idealnih razmerah za tek.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Letošnji dan si bom zapomnil po lepem vremenu. Vedno je lepo priti na Primorsko, sploh če sije sonce. Pogoji za tek so bili v redu, gotovo pa je posebna tudi zmaga,” je povedal Peter Kastelic, ki je prvi opravil s krajšo, dobrih 10 kilometrov dolgo preizkušnjo. Med ženskami je bila na krajši progi najhitrejša Jasmina Jelovšek. Najboljši na polmaratonski razdalji je bil Timotej Bečan, med ženskami pa je slavila Jasmina Pitamic Vojska.

Zvesti tradiciji

“Držimo se tradicije. Smo majhni in butični,” je pojasnila vodja prireditve Barbara Jerič iz Zavoda ŠTIP Sežana, ki skrbi za organizacijo prireditve. Na prvem mestu je rekreativni duh med tekmovalci, tekačem pa skušajo predstaviti tudi ponudbo Krasa: “Letos so tekači ob prijavi dobili možnost, da dobijo popust pri obisku Škocjanskih jam in Lipice.”

Čeprav je bilo tekačev manj kot v preteklih letih, so organizatorji zadovoljni, da se število sodelujočih držav povečuje. Poleg slovenskih in italijanskih tekačev, so na Kras prišli še tekači iz Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije in Belgije.

Dobro vzdušje in začetek tekaške sezone

Mali kraški maraton velja za začetek tekaške sezone v Sloveniji, med tekači pa je znan zaradi dobrega vzdušja in tradicionalne jote, zato ni čudno, da se mnogi na Kras radi vračajo. Med njimi je tudi Bojana Levstek:“Tokrat sem tu že četrtič. Vračam se zaradi dobrega vzdušja in ker Mali kraški maraton pomeni začetek tekaške sezone. Tudi letos bom sezono začela s polmaratonom.” Poleg odraslih se je tekov za predšolske otroke in šolarje udeležilo tudi približno 500 otrok.


Najbolj brano