Obnovili bodo promenado pred jamo

Družba Postojnska jama bo za rabo postojnskega in predjamskega jamskega sistema tudi letos državi plačala najvišjo koncesijsko dajatev, tri milijone evrov. Od tega bo šel dober milijon za vlaganje v naravne vrednote, največ za obnovo in ureditev promenade. Občini Postojna in Pivka pa bosta delež, ki jima ga odstopi država, namenili za gradnjo kanalizacije in dokončanje vodovoda.

Večji del koncesijske dajatve, ki jo država nameni za vlaganja v 
jamo, bo letos šel za obnovo jamske promenade.
Večji del koncesijske dajatve, ki jo država nameni za vlaganja v jamo, bo letos šel za obnovo jamske promenade. 

POSTOJNA, PIVKA> Po uredbi o koncesiji za rabo naravnih vrednot Postojnski in Predjamski jamski sistem koncesijska dajatev znaša 35 odstotkov letnega prihodka od vstopnin in drugih prihodkov, vendar največ tri milijone evrov.

Tri milijone evrov

Družba Postojnska jama bo tako tudi letos za koncesnino namenila tri milijone evrov, čeprav predvideva, da bodo prihodki znašali 14,9 milijona evrov.

Plačilo koncesijske dajatve se v skladu z uredbo zniža za znesek vlaganja v naravne vrednote, ki letos znaša dober milijon evrov oziroma 35 odstotkov koncesijske dajatve. Vlada je poslovni načrt koncesionarja s programom vlaganj v naravne vrednote potrdila pred kratkim. Ključno je vlaganje v obnovo in ureditev promenade, vključno z ureditvijo komunalne in druge infrastrukture pod ploščadjo, kar bo sicer večletni projekt. Letos bo šlo zanj 727.000 evrov, še dobrih 300.000 evrov pa za druga vzdrževalna dela na jamski železnici, elektoistalacijah, pohodnih poteh, zaščitnih ograjah ...

Razlika koncesijske dajatve pa se razdeli med državo in občino Postojna tako, da pripada državi 40 odstotkov (780.000), občini Postojna pa 60 odstotkov (1,17 milijona). A država svojih 40 odstotkov skoraj v celoti razdeli med občini Postojna in Pivka za namensko vlaganje v lokalno infrastrukturo za izvajanje gospodarskih javnih služb varstva okolja. Pri tem prva dobi okrog 70, druga pa 30 odstotkov. Vlada je načrta namenskih vlaganj obeh občin že potrdila. Postojnska občina bo s pomočjo tega denarja letos zaključila gradnjo kanalizacije Prestranek-Rakitnik, občina Pivka pa začela gradnjo kanalizacije v Selcah, dogradila kanalizacijo v Pivki in končala obnovo vodovodnega sistema Postojna-Pivka.

Polemike o delitvi

Pivški župan Robert Smrdelj pravi, da je koncesijska dajatev pomemben prihodek občin, brez katerega bi si težko ali z večjimi zadolžitvami privoščili velike naložbe, kot so obnova vodovodnega sistema in gradnja kanalizacije.

Tudi zato je glede delitvenega ključa vsako leto nekaj polemike, saj si koncesionar (in država) želita čim višja vlaganja v naravne vrednote, občini pa čim višji delež. “V primeru, da je koncesijska dajatev višja od minimalne, o višini vlaganj v jamo odloča vlada. Jaz sem temu nasprotoval. Na odboru za spremljanje koncesije smo se zato dogovorili, da se v jamo vrne največ 35 odstotkov dajatve, razlika pa pripade občinama.”


Najbolj brano