“Glasni smo. Naj nas slišijo do Ljubljane!”

“V Dubaju povejte na glas, da za 670 evrov vzgajamo pri nas” je pisalo na transparentu, ki so ga danes v roki držale vzgojiteljice iz Vrtcev Semedela. Podobne grenke resnice je vladi v obraz vrglo še približno 2000 protestnikov, vzgojiteljev in učiteljev, ki so z vse Primorske prispeli na stavkovno zborovanje v Kopru.

Titov trg v Kopru je napolnilo približno 2000 vzgojiteljev in 
šolnikov, ki zahtevajo, naj vlada pravilno ovrednoti njihovo delo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Titov trg v Kopru je napolnilo približno 2000 vzgojiteljev in šolnikov, ki zahtevajo, naj vlada pravilno ovrednoti njihovo delo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na Titovem trgu je danes potekalo edino stavkovno zborovanje vzgojiteljev in učiteljev na Primorskem, ki so se v Koper pripeljali iz vseh istrskih mest ter tudi iz Nove Gorice, Tolmina, Ajdovščine, Vipave, Postojne, Ilirske Bistrice, Idrije in Cerknega. Sočasno kot v Kopru so v piščalke piskali in roke v zrak dvignili tudi protestniki v še desetih slovenskih mestih ter na glas prebrali svoje zahteve po ustreznem vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela. V podporo jim je zapel tudi Drago Mislej Mef, Ježkov nagrajenec, kantavtor in tudi novinar, ter povedal vzgojiteljem in učiteljem, da opravljajo veliko poslanstvo, ki ga ni mogoče spregledati: “Tega se vlada mora zavedati.”

“Posledice razvrednotenja našega dela bodo negativno vplivale na prihodnost in neizbežen je padec kakovosti našega vzgojno-izobraževalnega sistema. Želimo, da se naše delo vrednoti tako kot ostala dela, ki jih v javnih službah opravljajo delavci z enako izobrazbo,” je opozorila Greta Vatovec, predsednica območnega odbora Sviz Obala, močno razočarana zaradi propadlih ponedeljkovih pogajanj.

V enoto Ribica, ki sodi pod Vrtce Koper, je včeraj med stavko prišlo 18 otrok. V enoto Markovec Vrtcev Semedela je prišlo 26 otrok. V koprskem Večgeneracijskem centru Morje je bilo v varstvu pet otrok.

Branko Filipič iz Obalnega sindikata Konfederacija 90 je jezen, ker se v osrčju Evrope, v 21. stoletju, soočamo z varčevanjem na račun stroškov dela. “Včeraj je bilo dovolj denarja za pomoč Grčiji, dokapitalizacije bank, za Teš6, maketo trase drugega tira ... Država ima dovolj denarja za pošteno plačilo slovenskemu delavcu! Le združeni delavci lahko uspejo v boju, da se delu vrne čast in oblast, ki ju je nekoč že imelo. Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri si bomo sami vzeli!”

Učitelji z opravljenim pripravništvom in strokovnim izpitom prejemajo 940 evrov plače. Razredniki dobijo do dva evra na mesec več. Po 20-letnih delovnih izkušnjah prejmejo 1200 evrov neto. Veliko premalo, so prepričani možje in žene, ki učijo naše otroke.

Drugi stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je po še nedokončnih podatkih sindikata Sviz pridružilo več kot 36.000 zaposlenih v približno 800 vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Na protestne shode v enajstih mestih se je odpravilo 15.000 stavkajočih. Kljub razpršenosti je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj povzel splošno razpoloženje: “Smo izjemno zadovoljni, ker stavka dobiva na zagonu in se razpoloženje stavkajočih radikalizira.”

Štrukelj ugotavlja, da je stavkajoče še podžgalo ponedeljkovo ravnanje vlade, ki na bi bila najprej pripravljena s sindikatom Sviz skleniti stavkovni sporazum, nato pa naj bi si ne le premislila, ampak tudi poskusila naščuvati druge sindikate proti njim.

Sviz ne zahteva več, ampak enako kot drugi zaposleni v državni upravi, ki s primerljivo izobrazbo prejemajo 500 evrov višje plače, poudarja Štrukelj. “Mi moramo najprej priti tja, kjer so že drugi,” povzema srž sindikalnega boja, ki bo, če vlada ne bo popustila, naslednje poglavje dobil 17. aprila. Takrat bodo v Ljubljani spet pripravili enoten shod za vse slovenske izobraževalce. Sprehoditi se nameravajo mimo vlade, parlamenta in sedežev koalicijskih strank.

Šole in vrtci so sicer včeraj sprejeli približno 8000 otrok, torej še enkrat več kot ob prvi stavki šolnikov.


Komentar novinarja

Silva Križman

V vsakem loncu se pokaže dno

Mimo je že druga stavka šolnikov v enem mesecu. Morda (ali zelo verjetno) ne bo zadnja, vsaj sodeč po napovedih glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja. Njegove besede, da bodo vztrajali do zadnjega dne pred volitvami nakazujejo, da gre prvenstveno za politično vprašanje in stiskanje vlade v kot. Ta zdaj enostavno nima več časa za korenito spremembo zavoženega plačnega sistema, ki si ga je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant štel za skoraj življenjski dosežek. Pustimo za trenutek ...

Preberi več

Najbolj brano