Escobar odprl račun na banki v Ljubljani

Hrvaški Escobar, Stjepan Prnjat, ki so ga prejšnji teden v Ljubljani aretirali v okviru mednarodne preiskave Nana, je imel v eni od ljubljanskih bank odprt tudi račun, na njem pa zelo veliko denarja, s katerim je sofinanciral aktivnosti organizirane kriminalne združbe. V Zagrebu so v soboto ob predstavitvi podrobnosti poudarili, da gre za najbolj zahtevno preiskavo v zgodovini hrvaške policije.

V zabojniku  so  policisti v reškem pristanišču odkrili  100 kilogramov  kokaina. Foto: MUP
V zabojniku so policisti v reškem pristanišču odkrili 100 kilogramov kokaina. Foto: MUP

REKA, LJUBLJANA > Preiskava Nana se je začela pred dobrim letom dni, ko so v reškem pristanišču cariniki posumili, da bi člani združbe nekatere zabojnike lahko uporabljali za tihotapljenje prepovedane droge. Kriminalisti z Reke so nato začeli zbirati informacije o delovanju balkansko-kolumbijskega narko kartela. V preiskavo so se vključili še policisti iz Slovenije, Nemčije in Nizozemske, nato pa še iz nekaterih drugih držav.

Preiskava se je končala prejšnji teden z aretacijami na Hrvaškem, v Sloveniji in na Nizozemskem. V reško pristanišče je v začetku marca iz Paname prek Malte priplul zabojnik z odpadnim železom, v katerem so odkrili 100 kilogramov kokaina. Že pred tem pa so zasegli več kot 145 kilogramov marihuane in skoraj 70.000 zavojčkov cigaret. Dražen Rastović iz uprave hrvaške kriminalistične policije je v soboto v Zagrebu med drugim napovedal, da to ni konec akcije, da bodo še naprej sodelovali z drugimi državami in zbirali dokaze proti članom združbe.

O poslih so se dogovarjali v Ljubljani

Vodja ljubljanskega sektorja kriminalistične policije Damjan Petrič pa je v Zagrebu potrdil, da so prejšnjo sredo v Ljubljani aretirali 46-letnega hrvaškega državljana. Po poročanju medijev so lisice nataknili Stjepanu Prnjatu, enemu od vodij združbe, ki se ga je prijel vzdevek hrvaški Escobar. V Italiji je bil zaradi tihotapljenja droge pred leti obsojen na deset let zapora.

Hrvaški policisti so slovenske kolege novembra lani obvestili, da se v Ljubljani 46-letni Hrvat večkrat sestaja z 58-letnim Hrvatom in leto mlajšim Nizozemcem, ki so organizirali transporte kokaina iz Južne Amerike. Osumljeni naj bi sodelovali še z drugimi državljani Hrvaške, Nizozemske, Italije in Kolumbije.

Slovenski policisti so od ljubljanskega sodišča in specializiranega tožilstva pridobili odredbe za prikrite preiskovane ukrepe in zaznali več kontaktov med osumljenimi. 57-letni Nizozemec je imel v Ljubljani celo začasno bivališče, 46-letni Hrvat pa je bil velikokrat v enem od ljubljanskih hotelov. Sobo je menda imel v hotelu Union v središču Ljubljane.

Člani združbe so bili zelo previdni, dogovarjali so se osebno, na javnih krajih, uporabljali pa so prirejene telefone, da jih policija ne bi mogla odkriti. Slovenski kriminalisti so do letošnjega marca zbrali pomembne dokaze o organizaciji, načinu prevoza in skrivanju droge, pa tudi o zagotavljanju varnosti tega transporta.

Testirali koprsko in reško pristanišče

Izkazalo se je, da so osumljenci zaradi utrjevanja logistične poti predhodno organizirali že več ladijskih prevozov iz Južne Amerike v reško in koprsko pristanišče, v katerih pa ni bilo prepovedane droge. Tako so preverili, ali bo način tihotapljenja med odpadnim železom ali drugimi artikli (premog, banane, ananas) uspešen in ali jim bo uspelo drogo spraviti mimo kontrole na območju Hrvaške, so pojasnili v slovenski kriminalistični policiji.

Prnjat je imel med drugim na eni od bank v Ljubljani odprt račun, na njem pa veliko denarja, s katerim je sofinanciral delovanje združbe. Z izvajanje prikritih ukrepov so slovenski kriminalisti ugotovili, kdaj je ladja, na kateri je zabojnik z odpadnim železom in kokainom, odplul iz Južne Amerike. Tuji varnostni organi so lahko tovor ves čas spremljali in ga počakali na končni destinaciji. Vmes se je ladja ustavila še v koprskem pristanišču in v Benetkah, zabojnik pa so nato z ladje raztovorili v reškem pristanišču.

Tam so hrvaški policisti odprli zabojnik in v njem našli dobro skrit kokain. Zabojnik so spremljali še v Zagreb in nato aretirali osumljene.

Prnjatu so v Ljubljani zasegli mobilna telefona, 27.000 evrov ter nekaj dokumentacije, povezane z velikimi bančnimi transakcijami. 57-letni Nizozemec je medtem že odpotoval v Nizozemsko, kjer so ga aretirali. Prnjata so v petek odpeljali na zaslišanje k ljubljanski preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.


Najbolj brano