Z novim kolesom

V soboto se bo v južnoafriškem Stellenboschu začela sezona svetovnega pokala gorskih kolesark v olimpijskem krosu. Nekdanja zmagovalka v tej konkurenci, Primorka Tanja Žakelj, bo pri 29 letih z izkušnjami in novim kolesom skušala ostati del širšega svetovnega vrha.

Tanja Žakelj v soboto začenja novo sezono. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj v soboto začenja novo sezono. Foto: Grega Stopar

STELLENBOSCH > Karavana gorsko kolesarskega krosa je sicer reden gost v Južni Afriki, vendar bo tokrat prvič tekmovala na novi progi v Stellenboschu, kjer že nekaj dni v poletju južne poloble trenira naša najboljša gorska kolesarka, olimpijka Tanja Žakelj z Ledin nad Idrijo. Čeprav vrhunskih sezon iz let 2013 in 2o14 (zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, evropska prvakinja), ni ponovila, je še vedno stalnica v širšem vrhu svetovnega pokala. V novo sezono se podaja z bogatimi profesionalnimi izkušnjami in v istem klubu, ki pa je z vstopom novega partnerja, kanadskega proizvajalca koles Devinci, dobil novo ime Unior Devinci Factory Racing.

Tanja se je za naš časopis javila iz Južne Afrike, kjer je razmere na tekmovališču in občutke na novem kolesu strnila takole: “Kolo sem testirala že pozimi in sem nanj že povsem navajena. Geometrija mi ustreza, ostale komponente pa delujejo dobro kot pri prejšnjem kolesu. Na srečo zaradi lege Stellenboscha prilagajanje na nadmorsko višino in časovni pas ni bilo potrebno. V Afriko sem odšla prej le zaradi prilagoditve na veliko temperaturno razliko in drugačen teren. Pri nas doma je bilo v času odhoda veliko snega pri desetih stopinjah pod ničlo, tu pa se zadnje dni temperatura dvigne čez 30 stopinj, vreme pa je zelo suho in zato je bila proga na začetku precej trda. V zadnjih dneh jo organizatorji polivajo z vodo, da bo za dirko varnejša in zahtevnejša.”

Ker je Tanja v naši državi edina vrhunska gorska kolesarka, v moški konkurenci pa Slovenija nima vrhunskega gorskega kolesarja (naš najboljši, Kamničan Rok Naglič, je lansko sezono končal z 58. mestom v skupnem seštevku), bo daleč od doma edina zastopala našo državo. Na startu bodo zmagovalka lanske sezone, Ukrajinka Jana Belomojna (lani je slavila tudi na dirki v Vrtojbi), drugouvrščena Poljakinja Maja Wloszdcowska in bronasta Danka Annika Langvad. Ob njih bo pedala vrtela še vrsta odličnih kolesark na čelu z rekorderko po številu odličij z velikih tekmovanj, Norvežanko Gunn Rita Dahle Flesja.

In kaj lahko v takšni konkurenci na uvodni sezone opravi Tanja? V napovedih se je številkam izognila: “Pričakujem vročino in suhe razmere. Težak razgiban profil proge mi ustreza. Zagotovo bom dala od sebe vse, kar sem trenutno sposobna. Pričakovanj glede uvrstitve nimam, saj letos še nimam tekmovalnih primerjav s tekmicami. Pripravljala sem se po svojem programu in večinoma doma, nekaj pa tudi z mladinci iz mojega nekdanjega kluba v Črnem Vrhu. Šele po dirki bo jasno, kam sodim in temu se bom z vadbo prilagodila. Sezona bo še dolga.”

Svetovni pokal se bo nadaljeval šele 20. maja v nemškem Albstadtu, otvoritev sezone v Sloveniji pa bo na že tradicionalni velikonočni dirki 2. aprila v Vrtojbi.


Najbolj brano