Stara šola v Borštu gre na dražbo

Krajevna skupnost Boršt bo na dražbi, ki jo bodo pripravili 8. marca na sedežu koprske občine, prodajala nekdanjo staro šolo v središču vasi. Za objekt in bližnje zemljišče pričakujejo najmanj 132.798 evrov.

 Ker je pročelje  zaščiteno, ga je treba ohraniti v izvirni obliki. Foto: Nataša Hlaj
Ker je pročelje zaščiteno, ga je treba ohraniti v izvirni obliki. Foto: Nataša Hlaj

BORŠT > Stara šola, ki so jo zgradili leta 1932 in je svoja vrata zaprla leta 1965, je last KS Boršt. Odkar imajo v kraju nov zadružni dom, so ocenili, da bi bilo nekdanje šolsko poslopje najbolj smiselno prodati.

Pred leti so že imeli kupca, a se je premislil. Zdaj ga bodo iskali prek dražbe, zmagal pa bo tisti, ki bo ponudil več za 1115 kvadratnih metrov velik objekt in 602 kvadratna metra bližnjega zemljišča. “Stavba je zelo dotrajana, zato bi jo bilo treba temeljito obnoviti, preden bi vanjo umestili kakršnokoli dejavnost,” meni predsednik KS Boršt Josip Kodarin. “Kupec šole bo z objektom dobil v last še obsežno, večinoma zazidljivo območje. To pa ni kar tako in je lahko odlično izhodišče za uresničitev dobrih zamisli,” razmišlja.

Josip Kodarin, predsednik KS Boršt: “Kupec šole bo dobil v last še obsežno, večinoma zazidljivo območje. To pa je lahko odlično izhodišče za uresničitev dobrih zamisli.”

Zaradi arhitekturnih posebnosti na pročelju je stara šola uvrščena na seznam zaščitene profane stavbne dediščine. Zlasti oboki so opredeljeni kot arhitekturna dediščina. Ker je pročelje torej zaščiteno, ga je treba ohraniti v izvirni obliki. Pri prenovi objekta bo treba zato skrbno upoštevati smernice in kulturnovarstvene pogoje.


Najbolj brano