Vasi bi rade šle na svoje

Dobra dva meseca za krajani Križa je na sežansko občino dala pobudo za izstop iz krajevne skupnosti Tomaj in ustanovitev svoje KS še vas Filipčje Brdo. Januarja so v Gabrovici, ki zdaj spada v KS Črni Kal, predlagali, da skupaj s še nekaterimi vasmi ustanovijo svojo KS. Novembra so uradno pobudo za ustanovitev svoje KS na ilirskobistriško občino naslovili krajani Bača, ki zdaj spadajo v KS Knežak.

So sprožili val vaške prebuje? Jim bodo sledile še druge vasi in mestne soseske?

Odgovor je nepredvidljiv in nejasen. Najprej zato, ker so razlogi za osamosvojitev zelo različni. V Križu pravijo, da so s povečanjem števila prebivalcev postali največja vas v KS in je zato samostojnost logična posledica, na Baču navajajo zgodovinske razloge in tradicionalno povezanost ljudi, v Gabrovici menijo, da je KS z 2300 prebivalci prevelika, da bi se v njej lahko slišali vsi glasovi, in zato predlagajo njeno prepolovitev. V Prapetnem Brdu na Šentviški planoti, kjer so želeli svojo KS že leta 2015, so bili razlogi finančni, saj tam dobi vsaka KS od občine fiksno vsoto in bi bili z večjim številom KS lažje kos mnogim potrebam razpotegnjenega podeželja.

Glavni razlog za nepredvidljivo prihodnost (samostojnih) krajevnih skupnosti pa tiči v zelo ohlapni zakonodaji, ki ustanavljanje in pristojnosti krajevnih skupnosti prepušča občinam. In slednje so to uredile zelo različno. Tako imamo na eni strani KS s 6500 in več prebivalci, ki so dvakrat večje od nekaterih občin, na drugi strani pa krajevne ali vaške skupnost s 50 ali še manj krajani. Nekatere KS so pravne osebe in samostojno razpolagajo s premoženjem, drugod nimajo te pristojnosti in zanje vse odločajo občine.

Zakon o lokalni samoupravi je občinam omogočil, da na “ožje” dele prenesejo del nalog - denimo vzdrževanje krajevnih cest in javnih površin, upravljanje premoženja za potrebe krajanov, pospeševanje kulturnih in društvenih dejavnosti. A so v dveh desetletjih na nižje ravni prenesle bore malo pristojnosti, več so jih z nižjih prevzele - med drugim marsikje urejanje pokopališč.

Zato je to “vaško prebujo” morda razumeti tudi kot klic občinam, da premislijo razmerja do svojih ožjih delov.


Preberite še


Najbolj brano