Finiš v ritmu sambe

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu, za katero je dobro igral Tolminec Kristjan Čujec, je šele v končnici ponedeljkove četrtfinalne tekme v razprodanih Stožicah klonila pod pritiskom strelskih vragolij dveh ruskih naturaliziranih Brazilcev.

Tolminski reprezentant Kristjan Čujec v rokoborbi ni ostal dolžan 
ruskemu kapetanu Sergeju Abramovu. Foto: Igor Mušič
Tolminski reprezentant Kristjan Čujec v rokoborbi ni ostal dolžan ruskemu kapetanu Sergeju Abramovu. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Slovenci so se pred skoraj 11.000 navijači v Stožicah poslovili z lepim dosežkom. Na šestem evropskem prvenstvu so prvič ponovili svoj dosedanji tekmovalni vrhunec - četrtfinale iz leta 2014. Naša obramba je v boju z evropskimi podprvaki Rusi po velikih zaslugah vratarja Dobovca Damirja Puškarja zanesljivo zdržala prvi polčas in skoraj polovico drugega, četudi brez kaznovanega Roka Mordeja. Priložnost v sedmerici, s katero je rotiral selektor Andrej Dobovičnik, je tako dobil Dejan Bizjak. Terenska premoč Rusov, okrepljenih s štirimi Brazilci, je bila očitna, taktična disciplina in požrtvovalnost Slovencev v obrambi pa železna in kar na meji incidenta, ko se kapetan Igor Osredkar ni pustil pohoditi Ederju Limi. Sodnika sta v zadnjem trenutku z ločitvijo strani in kartoni preprečila pretep. Vmes se je odprlo tudi kakšno okno za protinapad. Tolminski član Dobovca Kristjan Čujec verjetno še sanja priložnost iz prvega polčasa, ko se je po odbiti žogi sam znašel pred ruskim vratarjem, a ga ni premagal.

V sedmi minuti drugega polčasa je slovenska obramba klonila. Rusi so prodirali po sredini, dotlej zanesljivemu kapetanu Igorju Osredkarju pa je spodrsnilo. Potem ko je bil preigran, pa dva naš branilca nista obvladala treh Rusov. Na levem krilu je Lima ostal sam in premagal nemočnega Puškarja. Slovenija je nato zaigrala z vratarjem v polju, oblegala ruska vrata in tvegala z luknjami v obrambi. Čujec je najprej zadel vratnico, nato pa rešil naša prazna vrata. Niti Osredkarju ni uspelo iz čistega položaja potisniti žoge mimo ruskega vratarja.

Slovenija: Rusija 2:0 (0:0).

Dvorana Stožice, gledalcev 10.369 sodnika: Coelho (Por) in Sorescu (Rom); Strelca - 0:1 Eder Lima (27), 0:2 Robinho (40.).

Slovenija: Puškar, Totošković, Osredkar, Vrhovec, Fideršek, Sever, Bizjak, Širok, Čujec, Turk, Fetić, Štendler, Čeh. Selektor: Andrej Dobovičnik.

Rusija: Zamtaradze, Romulo, Eder Lima, Davidov, Čiškala, Putilov, Liskov, Milovanov, Abramov, Robinho, Nijazov, Abramovič, Afanasjev, Esquerdinha.

Rumeni kartoni: Osredkar, Vrhovec; Eder Lima.

Slovencem, ki so imeli krajšo klop, je začelo zmanjkovati moči, Rusi pa so dočakali napako gostiteljev prvenstva na sredini. Po izgubljeni žogi so se znašli pred našim golom z igralcem več. Ruski kapetan Sergej Abramov je sam prišel pred Puškarja, ki je sprva še branil, nato pa je pritekel naturalizirani Brazilec Robinho, ki je 24 sekund pred koncem tekme zapečatil slovensko usodo.

“Če bi mi kdo pred prvenstvom ponudil četrtfinale, bi ga vzeli, a smo bili tudi blizu polfinala. Zato sem razočaran, čeprav so Rusi zmagali zasluženo. Manjkalo nam je nekaj sreče. V prvem polčasu sem imel pravo priložnost za 1:0, a žoga ni šla v gol. V drugem jo je na poti do izenačenja ustavila vratnica. V zadnjih minuta potem ni bilo več dovolj moči za popolno koncentracijo. Jutri bo nov dan, gremo novim ciljem naproti. Po koncu sezone se bom odločil, kako in kaj. Zaradi težav s kolenom dolgoročno ne morem načrtovati,” je povedal najboljši primorski igralec futsala Kristjan Čujec.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Brazilsko prvenstvo

Za Slovenijo se je evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu na domačih tleh končalo z izpadom v četrtfinalu. Fantje selektorja Andreja Dobovičnika so iz prvenstva odkorakali pokončno. Evropski podprvaki Rusi so bili boljši, a le zaradi dveh naturaliziranih Brazilcev, ki sta dosegla oba gola. Skupno je 12 reprezentanc najelo kar 20 nogometašev brazilskega rodu. Vse skupaj že močno spominja na stanje v svetovnem namiznem tenisu, kjer brez naturaliziranih Kitajcev le še malokje shajajo. Ali ...

Preberi več

Najbolj brano