Slovenski adut kolektiv in navijači

Danes ob 17.45 bo v razprodanih ljubljanskih Stožicah otvoritev evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu, takoj za tem pa bo uvodna tekma med Slovenijo in Srbijo. V naši izbrani vrsti je pet Primorcev. Tekmeca sta kakovostno precej izenačena.

Stožice bodo danes še precej bolj zasedene kot na nedavni 
prijateljski tekmi Slovencev (v modrem Anže Širok) in Portugalcev. Foto: STA
Stožice bodo danes še precej bolj zasedene kot na nedavni prijateljski tekmi Slovencev (v modrem Anže Širok) in Portugalcev. Foto: STA

LJUBLJANA >Že konec minulega tedna je bilo razprodanih vseh 10.500 vstopnic za današnjo otvoritveno tekmo med Slovenijo in Srbijo. Skupaj s povabljenci in osebjem bo nogometaše na uvodnem dejanju evropskega prvenstva spodbujalo približno 12.000 ljudi. Občinstvo bo na otvoritvi prisluhnilo glasbi skupine Tosca Beat in si ogledalo performans Masters of Skills v režiji Željka Božiča. Posebna gosta bosta upokojena nogometna zvezdnika, Portugalec Luis Figo in Srb Dejan Stanković.

Ob 18. uri se bo začelo zares. Tako Slovenci kot Srbi se bodo počutili precej domače. Tudi gostje imajo namreč v Sloveniji veliko rojakov na začasnem ali trajnem delu in jih na tribunah ne bo manjkalo. Marsikdo je ostal brez vstopnice, vsi ljubitelji futsala pa si bodo današnje dogajanje lahko ogledali v neposrednem prenosu televizijskega kanala Šport klub 1. Obe reprezentanci imata za prvi cilj uvrstitev v četrtfinale. Naš selektor Andrej Dobovičnik ima na voljo vse najboljše igralce. V izbrano vrsto je povabil pet Primorcev. To so igralci Kristjan Čujec, Anže Širok in Tilen Štendler, pomočnik trenerja Matej Kavčič (vsi so predstavniki tolminsko-kobariške šole) ter trener vratarjev Alan Pertovt, ki je nekoč nosil dresa državne reprezentance in slovenskega prvaka Gorice.

Skupine na EP, A - Slovenija, Srbija, Italija; spored - Slovenija : Srbija (danes, 18); v četrtek - Srbija : Italija (20:45); sobota - Italija : Slovenija; B - Rusija, Kazahstan, Poljska (tekma Rusija : Poljska bo danes ob 20.45); C - Portugalska, Ukrajina, Romunija; D - Španija, Azerbajdžan, Francija. V četrtfinale napredujeta najboljši ekipi skupin. Naslov prvaka bo branila Španija.

Matej Kavčič pred dvobojem s Srbijo razmišlja takole: “Smo zdravi in dobro pripravljeni. Dobro vemo, kaj nas čaka. Jedro srbske reprezentance je že dolgo skupaj, zato velikih presenečenj ne more biti. Ogledali smo si video posnetke njihovih kvalifikacijskih tekem. Imajo izvrstno posamično kakovost, mi pa bomo naše priložnosti iskali z dosledno kolektivno igro in z energijo, ki nam jo bodo dali številni navijači.”

Spomini na zadnjo pomembno tekmo s Srbi so sicer za naše fante slabi, saj so tedaj, na EP 2016 v Beogradu, izgubili kar z 1:5, vendar prekaljeni steber naše ekipe, tolminski nogometaš Kristjan Čujec, ne vleče vzporednic med tedanjimi in današnjimi časi: “Mislim, da smo v boljšem položaju, kot smo bili tedaj - tako zaradi domačega parketa kot zato, ker smo popolni. Pri Srbih zaradi poškodb in kazni ni nekaterih pomembnih mož. Seveda ne mislim, da nam bo lahko. Tekma bo izziv za fante, ki bodo prišli s klopi, vendar je tekmec premagljiv in moramo storiti vse, da s taktično disciplino in dobro dnevno formo prvenstvo odpremo tako, kot si želimo. Pričakujem sicer trdo tekmo in nizek rezultat. Gostje se odlično branijo. Morali bomo izkoristiti vsak prostor, ki se bo odprl. V nadaljevanju EP bodo tekmeci le še težji.”

Slovenija na EP: Dejan Bizjak (Lazio), Žiga Čeh (Imola), Kristjan Čujec, Rok Mordej, Damir Puškar (vsi Dobovec), Alen Fetič, Vid Sever, Denis Totoškovič, Teo Turk, Gašper Vrhovec (vsi Litija), Matej Fideršek (Tommy Split), Igor Osredkar (Makarska), Anže Širok (Oplast Kobarid), Tilen Štendler (Maccan Calcio 5).

Za goste zaradi kartonov z dodatnih kvalifikacij danes ne bosta igrala kapetan, branilec Napolija Marko Perić, in prvi vratar ruskega Tjumna Miodrag Aksentijević. V Tjumnu si kruh služi tudi napadalec Mladen Kocić, na tujem pa igrata še nogometaša romunske Timisoare Miloš Simić in Stefan Rakić. Podobne mednarodne izkušnje imajo Slovenci, saj jih v trenutni zasedbi na tujem igra pet.

Srbija je prav na domačem prvenstvo pred dvema letoma s četrtim mestom dosegla svoj največji uspeh na evropskih prvenstvih. Tako kot Slovenija se je na prvenstvo stare celine uvrstila šestič. Slovenci so doslej segli do sedmega mesta (2014) in so deveti na evropski lestvici - mesto pred današnjim tekmecem.

Naslednja (sobotna) tekma z Italijani bo za nas bistveno težja. Zahodni sosedje (tretji na evropski lestvici) so za Španci druga najuspešnejša država na evropskih prvenstvih z dvema zlatima (zadnja pred štirimi leti), eno srebrno in tremi bronastimi medaljami.

UEFA Futsal EURO 2018 v Ljubljani je verjetno zadnja priložnost sedanje že zrele slovenske generacije. Na naslednje prvenstvo se bo morala prebijati pomlajena vrsta.


Najbolj brano