Zadel in Lisjak o Jovičiću

Luški sindikalist in nadzornik Mladen Jovičić, ki mu nova uprava Luke namerava prekiniti delovno razmerje, se bo jutri odzval vabilu uprave na zagovor. Še danes pa naj bi se zaradi Jovičića sestala predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel in Jovičićev odvetnik Aleksander Lisjak.

Luški sindikalist in nadzornik Mladen Jovičić Foto: Tomaž Primožič/FPA
Luški sindikalist in nadzornik Mladen Jovičić Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Uprava Luke je Mladena Jovičića pisno seznanila z očitanimi kršitvami in ga povabila na zagovor, v katerem delavec, proti kateremu so začeli postopek odpovedi, zavrne očitke. Razlogi za začeti postopek odpoved so pa povezani z julijsko delovno nesrečo, v kateri je umrl delavec, ki ga je zadel grabilec žerjava, s katerim je upravljal Jovičić. Poročilo preiskovalca pomorskih nesreč odgovornosti za nesrečo ni pripisalo Jovičiću, prav tako je še daleč do morebitne pravnomočne sodne odločitve o odgovornosti za to nesrečo. Zato je val ogorčenja nad potezo uprave med delavci in v sindikalnih vrstah še večji. Sindikat žerjavistov, predstavniki Luke v nadzornem svetu in svet delavcem bodo jutri obvestili javnost o tem, kako je uprava Luke, kot so zapisali, “zavrnila ponujeno sodelovanje in začela represijo nad delavci”. Tudi v civilni fronti Vstala Primorska - Vstani Slovenija v postopku odpovedi zaposlitve Jovičiću vidijo napad na sindikalno in delavsko gibanje.

Ukrep uprave Dimitrija Zadela pa v javnem pismu podpira koprski župan Boris Popovič. Med drugim je zapisal, da je bivša uprava Draga Matića “z mahinacijami zaščitila Jovičića v posmeh vsem ostalim, tako zaposlenim v Luki Koper, kot celotni Sloveniji”.


Najbolj brano