Tudi Primorsko oskrbeli z nekaj cepiva zoper gripo - Pričakujejo še nove pošiljke

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je minuli teden svoji primorski enoti oskrbel z dodatnima pošiljkama cepiva zoper gripo in zanimanje za cepljenje je še vedno veliko tudi med Primorci. NIJZ je za Slovenijo naročil še nove odmerke, prejeli naj bi ga v približno dveh tednih.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Gripa se vse bolj širi tudi po Sloveniji, za zdaj hitreje v osrednjem delu, na Primorskem gre še za posamične primere. Hkrati kroži še množica drugih akutnih respiratornih virusov.

Prevladuje podtip A H1N1

Boris Kopilović: “Vsem, ki razmišljajo o cepljenju, svetujem, naj to čim prej storijo. Dva tedna namreč traja, da nas cepivo zaščiti.”

Doslej so gripo iz odvzetih vzorcev obolelih potrdili v približno 20 odstotkih. Krožita virus gripe tipa B in tipa A, prevladuje podtip A H1N1.

Ker se hitro povečuje razmah gripe drugod po Evropi in poročila navajajo, da je letošnja gripa zaradi spremenjenih virusov hujša od preteklih let, se tudi v Sloveniji povečuje zanimanje za cepljenje, ki se krepi tudi med Primorci. V Sloveniji se je letos že cepilo dobrih 50 odstotkov več ljudi kot lani.

Oba zdravnika, Mario Fafangel iz novogoriške enote NIJZ in epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote, domnevata, da na odziv za cepljenje letos vplivata dva dejavnika. Prvi so poročila o težjem poteku gripe v sosednji Italiji, kjer prevladuje zlasti tip virusa gripe B, in na Hrvaškem, kjer prevladuje gripa tipa A. V teh sosednjih državah so že zabeležili tudi smrti zaradi gripe. Drugi dejavnik je sočasna epidemija ošpic z nedavno odmevnim primerom vnosa okužbe ošpic v Slovenijo pri moškem, ki se je okužil na Balkanu.

“Ko smo minuli četrtek dobili novo pošiljko cepiva, je bila čakalnica nabito polna,” pravi Fafangel in dodaja, da nekaj cepiva še imajo, nekaj pa naj bi ga dobili še ta teden. Kopilović pa ugotavlja, da se je minuli teden cepilo skupaj 54 ljudi, a manj kot teden pred tem. “Imamo še nekaj cepiva in vsem, ki razmišljajo o cepljenju, svetujem, naj to čim prej storijo. Dva tedna namreč traja, da nas cepivo zaščiti. Gripa je po Evropi že krepko na pohodu, zlasti v zahodnem delu,” omenja.

Po uradnih podatkih na območjih Irske, severne Irske in Italije prevladuje gripa tipa B, obolevnost strmo narašča. Na območju Velike Britanije, Francije, Škotske, Španije prevladuje gripa tipa A. Na območju Nemčije, Hrvaške, Madžarske, Portugalske in Slovenije krožita oba tipa virusa gripe. Tip B se pri nas pojavlja pri četrtini obolelih. Gripa se pojavlja že tudi na vzhodu evropske celine.

Naročili še 7000 odmerkov cepiva

NIJZ sporoča, da nima več zalog cepiva za odrasle. So pa vse izvajalce cepljenja, ki so cepivo dodatno naročili do 10. januarja, z njim oskrbeli oziroma jim te dni pošiljajo zadnje pošiljke. Zaradi okrepljenega zanimanja za cepljenje so pri proizvajalcu cepiva naročili še 7000 odmerkov. “Pošiljko naj bi predvidoma prejeli v dveh tednih, a dostava ni odvisna od nas, ampak od proizvajalca. Ta hip imamo še približno 2500 naročil cepiva,” sporoča NIJZ.


Najbolj brano