Ko se človek postavi na glavo

Pred leti smo prek malih zaslonov v prenosih državnih prireditev lahko spremljali skoraj cirkuške akrobacije plesalcev na zračnih tkaninah, ki so visele s stropa odra. Predstava, ki je bila morda pri nas nekaj novega, je zdaj v obliki vadbe prišla tudi med tiste, ki bi se, denimo po službi, za rekreacijo “malo obrnili na glavo.”

V Kopru se med vadbo tako zabavajo, da ta mine, kot bi 
mignil. Foto: Osebni arhiv Dane Augustin
V Kopru se med vadbo tako zabavajo, da ta mine, kot bi mignil. Foto: Osebni arhiv Dane Augustin

KOPER > “Pozitivno je, ker pri tovrstni vadbi dela celotno telo, včasih rečem od nohtov do nohtov,” navdušeno pripoveduje Dana Augustin. Istranka se že od malih nog ukvarja z jogo, za učiteljico katere je leta 2003 v Avstriji opravila licenco, od svojega 15. leta pa tudi pleza. Prav kombinacija prožnosti telesa in moči je tudi združena pri vadbi na zračnih tkaninah ali tako imenovanih aerial silks.

Gre za tkanine, ki so jih v koprski dvorani s plezalno steno vpeli sedem metrov visoko pod strop in na katerih v okviru Društva Aerial circus vadijo od osnov do zapletenih likov. “Združila sem jogo, ples, plezanje in cirkuško gibanje,” o vadbi pravi Augustinova, ki si je v Slovenijo želela prenesti svoje izkušnje s francoske cirkuške akademije, kjer je študirala.

Vadba na zračnih tkaninah namreč pozitivno vpliva na razvoj koordinacije in moči ter na gibčnost in splošno počutje človeka, s tem pa - kot pravi vaditeljica -, avtomatično razvijamo obe strani možganov. “Delamo na ustvarjanju psihofizičnega ravnotežja,” opisuje.

Njeni učenci sicer začnejo z vadbo na tleh, nato pa z osnovami na tkaninah, da se roke naučijo držati težo telesa. “Z vajo lahko pridemo do velikih moči, to pa se potem pokaže na vseh področjih,” pojasnjuje Augustinova in poudarja, da se na zračnih tkaninah telo giba v vse smeri, nemalokrat se človek obrne tudi na glavo. “Pogled na življenje se nam s tem spremeni in to se mi zdi fantastično,” še dodaja.

Seveda je trajalo kar nekaj časa, da je tovrstna vadba, kamor lahko uvrstimo še jogo na zračnih zankah, prišla tudi k nam. Pravzaprav leta 2013, sprva v Ljubljano, potem pa je vse več ljudi vadbo prepoznalo prek nastopov na prireditvah in festivalu Ana Desetnica, pa spletnega video kanala in podobno, zdaj pa je dostopna tudi v Istri.

Tudi Helena Milost, ki vadbo obiskuje v Kopru, se spominja, da je aerial silk prvič videla v cirkusu kot otrok, potem pa na različnih video posnetkih, ki jih še vedno spremlja. “Od nekdaj me privlačijo vse vadbe, ki niso povsem klasične in zato sem bila presrečna, ko je v Slovenijo prišel najprej pole dance,” pravi Koprčanka, ki je čez nekaj časa začela trenirati ples ob drogu in se tako srečala tudi z zračnimi trakovi, obroči in drugimi “zračnimi” napravami, ki so jo prevzele.

EVA BRANC


Najbolj brano