Nadstandard v celoti odvisen od donacij

V porodnišnici v Šempetru je bilo lani rojenih približno enako število otrok kot leto poprej. Trudijo se, da bi s sodobnimi pristopi zvišali kakovost svojega dela ter udobje mamic otrok in drugih družinskih članov. Načrt, da bi v Šempetru rojevale tudi prebivalke Gorice, kjer so ostali brez porodnišnice, za zdaj še ni zaživel.

Strop v porodnem bloku je najnujnejša naložba, ki se je morajo lotiti v novogoriški porodnišnici.  Foto: Mitja Marussig
Strop v porodnem bloku je najnujnejša naložba, ki se je morajo lotiti v novogoriški porodnišnici.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > V novogoriški porodnišnici se je lani rodilo 614 otrok, štirje manj kot leto prej, od tega sedem parov dvojčkov. “Pri nas se mamice in otroci dobro počutijo, ker imamo ekipo zares dobrih, sposobnih in prijaznih babic in medicinskih sester,” je pred dnevi, ob prvih letošnjih porodih v Šempetru razmišljala zdravnica Alenka Zavrtanik Čelan. Kot poudarjajo v ginekološko-porodniški službi, ki jo vodi Neda Bizjak, je najpomembnejša novost lanskega leta uvedba epiduralne anestezije pri porodih. “Imamo dve novi anesteziologinji, ki sta pogodbeno zaposleni. Anesteziologinja Gordana Pavlovič si je uspešno zastavila načrt vodenja tovrstnega lajšanja bolečin s predavanji in protokoli,” pojasnjuje zdravnica v porodnišnici Irena Žorž.

Doslej so se za epiduralno anestezijo odločile štiri porodnice. Ponudbo bodo še nadgradili. Ne samo s tem, da bodo bodočim mamicam bolj natančno predstavili možnosti lajšanja bolečin. Čaka jih tudi nekaj organizacijskih popravkov. Predvsem zato, ker trenutna kadrovska zasedenost povzroča, da je dostopnost storitve ob kocih tedna odvisna od dobre volje anesteziologinje. “Ki pa vedno pride, če jo pokličemo,” poudarja Žoržova ter dodaja, da so na voljo tudi druge metode za lajšanje porodnih bolečin.

Na obisk le eden

V šempetrski bolnišnici so konec tedna uvedli omejitev obiskov. Razlog je povečanje števila prehladnih in virusnih črevesnih obolenj. Obisk je zato omejen na enega posameznika dnevno, ki mora biti zdrav. Ukrep velja do preklica.

Z barvitimi stenami in vrhunskimi likovnimi deli je porodnišnica brez dvoma najlepše nadstropje v bolnišnici. To pa ne pomeni, da ne potrebuje nenehnega vzdrževanja in obnovitvenih del. “V načrtu je prenova porodnega bloka od sanacije stropa, ki je še kako potreben obnove, beljenja, potrebovali bi klimatsko opremljeno operacijsko sobo saj smo operaterji in nosečnice v trenutni operacijski pregreti,” našteva Žorževa. Želijo si še ene sodobne porodne postelje, ki omogoča različne načine porajanja. Pa tudi dodatne ponudbe, ki bi povečala zadovoljstvo in udobje družin: “Želimo si družinski apartma, kjer bi sobivali partner, otroci in bodoča mamica v pripravi na porod, med porodom in še po njem. V družinsko bi preuredili eno od sob na oddelku. Na žalost pa se vse ustavi pri denarju. Pri tovrstnih načrtih smo povsem odvisni od donacij.”

Ko so pred časom v sosednji Gorici zaprli porodnišnico, je bilo veliko resnih pogovorov ter tudi dogovor o tem, da bi lahko Goričanke poslej rojevale v Šempetru. To bi ustvarilo koristne sinergije: prebivalkam Gorice ne bi bilo treba v bolj oddaljena Videm ali Tržič, šempetrska porodnišnica pa bi beležila večje število porodov. Več pacientk bi tudi prineslo več nujno potrebnih sredstev za opremo. Administrativnih ovir ni več, a kljub temu načrt nekako ne zaživi. “V lanskem letu sta rodili pri nas dve Goričanki,” pojasnjuje Žorževa. Morda bo pospešek v obliki izmenjevanja informacij in lajšanja stikov med ponudniki in uporabnicami zdravstvenih storitev dal projekt čezmejnega zdravstva v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.


Najbolj brano