Ajdovcem višje, Vipavcem pa nižje cene

S prvim januarjem so v ajdovski in vipavski občini začeli veljati novi zneski omrežnin za oskrbo s pitno vodo ter čiščenje in odvajanje odpadne vode. V ajdovski so za dober evro višji, pri sosedih pa so se na račun nižje najemnine ter večjega števila priključenih uporabnikov nekoliko znižali.

S prihodki iz omrežnin bosta občini lahko še naprej gradili in 
obnavljali vodovode in kanalizacijo.  Foto: Alenka Tratnik
S prihodki iz omrežnin bosta občini lahko še naprej gradili in obnavljali vodovode in kanalizacijo.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, VIPAVA > Občinski svetniki obeh občin so pred prazniki sprejeli predlagane omrežnine za oskrbo s pitno vodo, čiščenje in odvajanje odpadne vode, ki so jih pripravili v javnem podjetju KSD Ajdovščina, veljati so začele s prvim januarjem.

Ajdovci pri odločitvi sledijo usmeritvam iz operativnega programa oskrbe s pitno vodo v obdobju od 2017 do 2032. Z njim so se predlani zavezali, da bodo v 15 letih v vseh naseljih v občini uredili vodovode in kanalizacijske sisteme. Po njihovih ocenah bodo potrebovali vsaj 35 do 40 milijonov evrov, saj skoraj tretjina naselij še nima primerne oskrbe s pitno vodo in javne kanalizacije. Na občini so predvideli, da bodo letno vlaganjem namenili od pol do približno milijona evrov.

Tretjina naselij v občini Ajdovščina nima primerne oskrbe s pitno vodo.

Vir denarja je najemnina za uporabo javne infrastrukture, ki jo občina zaračunava javnemu podjetju Komunalno stanovanjska družba (KSD) Ajdovščina kot izvajalcu javne službe. Ta jo skozi omrežnino obračuna končnim uporabnikom, zbrani denar pa mesečno vplačuje v občinski proračun.

Letošnja najemnina znaša 562.000 evrov, kar je nekoliko več kot lani, zato so v javnem podjetju predlagali višje zneske omrežnine. Štiričlansko gospodinjstvo, priključeno na javno kanalizacijo z mesečno porabo 16 kubičnih metrov vode, bo na ta račun mesečno plačalo 1,13 evra več. Skupni znesek na položnici bo po novem izračunu KSD 49,52 evra. Več bo plačalo tudi gospodarstvo. Fructal bo mesečno za stroške iz naslova omrežnin plačal 26.330, Mlinotest pa 7654 evrov.

Občina Vipava je javnemu podjetju za leto 2018 obračunala 474.000 evrov najemnine, kar je približno 7000 evrov manj kot lani. S tem in ob večjem številu priključenih uporabnikov je javno podjetje cene omrežnin nekoliko znižalo. Občina pa bo tudi letos gospodinjstvom in nepridobitnim dejavnostim subvencionirala polovico omrežnine za čiščenje odpadne vode. Skupaj s stroški ravnanja z odpadki bo po novem mesečni znesek na položnici komunalnega podjetja za štiričlansko gospodinjstvo, priključeno na kanalizacijsko omrežje, 53,82 evra oziroma 91 centov manj kot doslej.


Najbolj brano