Od danes policijo vodi Simon Velički

Slovenske policiste od danes vodi 53-letni Simon Velički, ki je bil od decembra predlani namestnik generalnega direktorja. Ob včerajšnji primopredaji poslov se ni mogel izogniti vprašanjem o razmerah v Piranskem zalivu, zagotovil je, da bo slovenska policija skladno s pravnimi določili izvajala oblastnost na slovenskem morju. Marjan Fank se je po približno treh letih na vrhu policije včeraj poslovil od te funkcije in slekel policijsko uniformo. Pogoje za upokojitev je izpolnil že pred nekaj meseci, včeraj pa je pojasnil, da policijske vrste zapušča zaradi osebnih razlogov.

Marjan Fank (levo) se je včeraj upokojil in predal posle 
Simonu Veličkemu.  Foto: STA
Marjan Fank (levo) se je včeraj upokojil in predal posle Simonu Veličkemu.  Foto: STA

LJUBLJANA > Simon Velički, ki je bil do predlani dobrih sedem let direktor kranjske policijske uprave, je po včerajšnji primopredaji poslov poudaril, da mu je v čast, da prevzema posle od človeka, kot je Marjan Fank. Delo namerava nadaljevati, kot ga je začrtal njegov predhodnik, zato po njegovih besedah pri viziji vodenja policije ne bo sprememb.

Od policistk in policistov pričakuje človečnost

Od policistk in policistov pričakuje predvsem človečnost. “Da bodo tudi naprej razumeli naše poslanstvo, to je, da pomagamo ljudem, ko se znajdejo v varnostnih stiskah,” je povedal Velički, ki ga je vlada v četrtek imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Policijo bo vodil do imenovanja novega direktorja, a največ pol leta.

Kdo je Simon Velički

Simon Velički (1964) je kariero začel na takratni velenjski postaji milice, nadaljeval je na postaji v Dravogradu in ob delu nadaljeval študij na takratni višji šoli za notranje zadeve. Leta 1988 se je zaposlil v kriminalistični službi v Kranju, kjer je preiskoval klasična in gospodarska kazniva dejanja. Nekaj časa je bil tudi pomočnik komandirja policijske postaje Radovljica. Diplomiral je na pravni fakulteti v Ljubljani, leta 2000 pa je za dve leti zapustil vrste policije in delal kot tajnik oziroma direktor bohinjske občinske uprave. Po dveh letih se je vrnil v policijo in vodil gorenjske kriminaliste, od spomladi leta 2009 do decembra predlani pa je vodil kranjsko policijsko upravo.

Glede nadzora v Piranskem zalivu je pojasnil, da je obdobje implementacije arbitražnega sporazuma zaključeno in da bo policija, skladno s pravnimi določili, izvajala oblastnost na slovenskem morju, pri čemer bo potreben tudi taktični preudarek.

Napoved stavke ga skrbi

Po napovedi stavke v policiji ocenjuje, da vsaka takšna stavka pomeni določeno varnostno tveganje, zato je do določene mere zaskrbljen. Hkrati pa je prepričan, da bodo z dialogom zagotovili varnost v državi.

Policijski stavki se ni mogel izogniti niti Marjan Fank, ki je vodenje policije prevzel pred dobrimi tremi leti. Včeraj je ocenil, da je za policijo obdobje dokaj težkih preizkušenj, policisti so med drugim veliko energije vložili v obvladovanje migrantske krize, zgodili so se tudi tragični dogodki, v katerih so umrli trije policisti. Pod streli bolnika je v izolski bolnišnici predlani umrl tudi policist koprske policijske uprave. Takšni trenutki so bili za zdaj že nekdanjega prvega moža policije zagotovo najtežji.

A je včeraj dejal, da je za njim tudi obdobje dobrih zgodb, kar pripisuje temu, da je bil obdan z odličnimi sodelavci in policisti. Ponosen je, da so uspeli ohraniti zaupanje ljudi, od česar po njegovih besedah policija tudi živi: “Kajti če izgubimo zaupanje, še tako uspešno in strokovno delo nima pravega pomena”. Z včerajšnjim dnem se je upokojil, pojasnil je, da se je za ta korak odločil iz osebnih razlogov, o katerih ne želi javno govoriti.


Najbolj brano