Med lisičkami prvič na startu kar dve Primorki

Po slabem ženskem in moškem slalomskem izkupičku v Zagrebu se danes za slovenske alpince poraja novo upanje v Kranjski Gori, kamor so zaradi odjuge preselili slalom in veleslalom za mariborsko Zlato lisico. Prvič bosta na startu kar dve Primorki: ob Ani Bucik tudi Andreja Slokar.

Danes bo prvič v svetovnem pokalu na startu tudi Ajdovka 
Andreja Slokar. Foto: Igor Mušič
Danes bo prvič v svetovnem pokalu na startu tudi Ajdovka Andreja Slokar. Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Ženska reprezentanca se je iz Zagreba takoj preselila v začasno bazo na Bledu in veleslalom vadila najprej v Trbižu, včeraj pa tudi na že utrjeni kranjskogorski strmini, kjer bo danes veleslalom. Slovenska vrsta za današnji veleslalom (pričetek ob 9.15, prenos na drugem programu TVS) bo imela prvič dvojno primorsko zastopstvo. Izkušeni Novogoričanki Ani Bucik, ki pa je vse letošnje veleslalome končala z odstopi, se bo pridružila mlada Ajdovka Andreja Slokar.

Danes bodo sicer v ospredju pozornosti Slovencev štajerski dvojec Ana Drev (v Lienzu šesta) in Tina Robnik ter Kranjskogorčanka Meta Hrovat. Trojica je v odlični formi in se bo potegovala za uvrstitve v petnajsterici. Ana Bucik (SK Gorica) bo lovila letošnje prve veleslalomske točke, krstni nastop v svetovnem pokalu pa bo imela B reprezentantka SK Dol Ajdovščina Andreja Slokar (to sezono že deveta v slalomu za evropski pokal), ki je - tako kot Bucikova - močnejša v slalomu. Ta se bo jutri začel ob 9.15.

Bucikova se bo po obdobju padca rezultatov (v Zagrebu je bila šele na 24. mestu) skušala spet prebiti v deseterico, kamor se je to sezono že uvrstila. Prav ona ima kot slalomska prvokategornica jutri največ možnosti za slovenski uspeh. Danes bo v takšnem položaju med Slovenkami še Ana Drev. Obe prvi slovenski dami posameznih disciplin imata na lansko Zlato lisico dobre spomine. Bucikova je bila v slalomu sedma, Drevova pa v veleslalomu mesto slabša.

Vremenoslovci obetajo zelo slabe razmere za smučanje. Tako danes kot jutri se temperatura ne bo niti ponoči spustila pod ničlo. Delavcem na progi, gledalcem in tekmovalkam bosta nagajala še dež in megla. Trdo pripravljen zgornji sloj snežne podlage se bo najbrž hitro predrl, s tem pa se bo zelo zmanjšala možnost, da bi lahko presenetile tekmovalke z višjimi startnimi številkami.

Naš najboljši slalomist (to sezono že šestnajsti), član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin, je v Zagrebu v četrtek nastopil bolan in odstopil že v prvi vožnji, Ljubljančan Žan Grošelj pa je bil prepočasen za finale. Fantje bodo danes in jutri imeli popravni izpit na veleslalomu in slalomu v švicarskem Adelbodnu, kjer pa ne napovedujejo nič boljših vremenskih razmer kot v Kranjski Gori. Veliko poguma, dobro dnevno formo in precej sreče bo treba imeti za preboj z visoko startno številko v finalni vožnji obeh disciplin. Hadalin žal pač še ni prvokategornik. Njegov adut to sezono je izenačena kakovost v obeh disciplinah. Ima torej dve priložnosti in morda bo eno uspel izkoristiti. Slovenska reprezentanca sicer največ pričakuje od Ljubljančana Žana Kranjca, ki se to sezono že ponaša s prvo uvrstitvijo na zmagovalne stopničke v karieri (tretji v Alti Badiji).


Najbolj brano