V Fažani bodo odkrili kip legendarnega boksarja

V Fažani bodo v nedeljo odkrili bronasti kip najboljšega hrvaškega športnika, boksarja Mateta Parlova, ki je od leta 1971 živel v Fažani, na svoje športne podvige pa se je vedno pripravljal v kraški zeleni oazi Lipici.

Mate Parlov med pripravami v Lipici leta 1975. Foto: arhiv pn
Mate Parlov med pripravami v Lipici leta 1975. Foto: arhiv pn

FAŽANA > Kot poroča Glas Istre na svoji spletni strani, bodo bronasti kip Mateta Parlova v parku v Fažani odkrili v nedeljo, 7. januarja, ob 40. obletnici legendarnega dvoboja, v katerem je Parlov nokavtiral Argentinca Miguela Angela Cuella v sedmi rundi in postal tudi svetovni prvak.

Bronasto skulpturo boksarja v naravni velikosti je izdelal akademski kipar Ante Jurkić. Gre za drugi kip Parlova, so še zapisali na portalu. Prvega so na pobudo boksarjeve družine in hrvaške boksarske zveze postavili v Pulju.

Mate Parlov je v boju s pljučnim rakom umrl 29. julija 2008 v 60. letu starosti. Tedaj je novinar Primorskih novic Rok Maver o njem med drugim zapisal:

“Najbrž med generacijo, ki je mladost uživala še v ranjki Jugoslaviji, ni nikogar, ki ne bi vedel, kdo je bil Mate Parlov. Pred tremi desetletji in več je bil najboljši boksar vseh časov od Triglava do Gevgelije, izjemno priljubljen in znan. Bil je preprost človek, ki ga nista pokvarila ne slava in ne denar. Njegovo ime so poznale tudi mlajše generacije.

Mate Parlov je vsa svoja odličja koval v Lipici. Bil je reden gost hotela Maestoso. Tudi sam imam iz otroških let v meglenem spominu srečanje z legendarnim boksarjem. Zdel se mi je dobrodušen, prijazen človek. Tako so o njem menil vsi, ki so ga poznali. Rad se je ukvarjal s konji, ker so nanj prenašali pozitivno energijo. Ko je imel težave s telesno težo (te imajo vsi boksarji), je zavil v kurilnico in prenašal premog s kupa na kup in hujšal.

Mate Parlov je bil osemkratni boksarski prvak Jugoslavije, petkratni prvak Balkana, svetovni amaterski prvak, leta 1972 je na olimpijskih igrah v Münchnu osvojil največ, kar si lahko športnik želi - zlato olimpijsko odličje, ki je bilo tudi prvo jugoslovansko v boksu. Leto dni zatem je Parlov v Havani evropski amaterski naslov nadgradil v svetovnega. Leta 1974 je odšel med poklicne boksarje. Dve leti pozneje je osvojil evropski naslov po verziji WBC. 7. januarja 1978 je v legendarnem dvoboju nokavtiral Argentinca Miguela Angela Cuella v sedmi rundi in postal tudi svetovni prvak. Med amaterji je Parlov boksal v kar 310 dvobojih, v katerih je le 13 krat izgubil, medtem ko je kot poklicni boksar v 29 dvobojih dosegel 24 zmag, tri poraze in dva neodločena izida.”


Najbolj brano