Novoletni kopalci v dežju in soncu (foto)

Že tradicionalno skakanje v morje se je začelo 1. januarja, ko se je več kot sto ljudi ne glede na dež odlepilo od televizijskih ekranov in obloženih miz ter se zbralo v Portorožu. Ankarančani so svoje okušanje januarskega morja izpeljali danes, le da na približno 40 skakalcev ni padal dež, pač pa je sijalo sonce.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ, ANKARAN > Ob 14. uri, ko se je vanj pognalo približno sto razposajenih skakalcev, je bilo morje v Portorožu resda toplejše od zraka, a s svojimi 11 stopinjami Celzija še zmeraj mrzlo. Nič zato, so rekli drugačne, adrenalinske zabave željni kopalci in izpeljali že 14. po vrsti prvojanuarski skok v morje, ki ga je znova priredil Nino Cokan iz Športnega društva Slovenc.

Za razliko od lanskega, s soncem obsijanega prvega januarja nič kaj prijazno deževno vreme ni pritegnilo prav veliko gledalcev, kar je bila tudi svojevrstna organizatorska vaja za prihodnje. Spomnimo, medtem ko je prvi dan leta 2017 v morje skočilo več kot 500 kopalcev, je dogodek na obali in tudi na pomolih spremljalo okoli 5000 radovednežev. Pod težo obiskovalcev se je eden od lesenih pomolov ob centralni portoroški plaži pričel vdirati, vendar tako počasi, da so se lahko vsi pravočasno umaknili na varno. Družba Okolje Piran je medtem pomol popravila in dodatno utrdila, organizatorje pa je lanski dogodek spodbudil k razmisleku o varnosti. Tokrat je bil dostop na sosednje pomole mogoč samo z akreditacijo, množica pogumnežev pa se v morje ni podala skupaj, pač pa v skupinah po deset.

Ankarančani zaenkrat pri svoji tradiciji januarskega skakanja s pomola pod Valdoltro ne potrebujejo posebnega oglaševanja. Portorož je s svojo mondenostjo odločno predaleč, saj je izpod Valdoltre moč videti samo veduto piranske cerkve Sv. Jurija. No, kljub temu se je letos na pomolu zbralo že približno 40 skakalk in skakalcev. Čeprav se Ankarančani ne preštevajo, se je letošnje število kopalcev podvojilo, zato je Sebastjan Jerman iz Društva na kereh vzel v roke dirigentsko palico ter ljubitelje mokrih športov organiziral in postopoma spuščal v morje, nakar je premražene oskrbel še z zdravilnim požirkom domače “ognjene vodice”. Kopalcem v slavo in čast so pridni kuharji skuhali še sarme ter jih postregli v prostornem in toplem ankaranskem prireditvenem šotoru. Srečno novo leto pa so si zaželeli prav vsi, tisti, ki so skakali v Portorožu in takisto oni, ki so razburkali morje v Ankaranu.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano