Novoletna skakalna turneja: trije kandidati za zlatega orla

Nemec Richard Freitag, vodilni v svetovnem pokalu smučarskih skokov, je v očeh strokovnjakov in tekmecev prvi favorit za skupno zmago na 66. prestižni novoletni turneji. To bi bila prva nemška zmaga po 15 letih.

Če bi sodili po razpletu uvodnih tekem sezone, slovenski 
smučarji skakalci (v sredini je Jernej Damjan) letos na turneji 
najbrž ne bodo v ospredju. Foto: STA
Če bi sodili po razpletu uvodnih tekem sezone, slovenski smučarji skakalci (v sredini je Jernej Damjan) letos na turneji najbrž ne bodo v ospredju. Foto: STA

OBERSTDORF > Zmago sicer brani Poljak Kamil Stoch, ki formo pred prvim vrhuncem sezone stopnjuje.

Zmagovalec zadnjih treh tekem svetovnega pokala Richard Freitag kljub vsemu umirja pričakovanja in poudarja: “Želim si umirjeno preživeti praznike in predvsem zadržati raven trenutnih skokov. Zanimajo me le dobri skoki.”

Tudi v avstrijskem taboru imajo svojega aduta. Stefan Kraft pravi, da je dobro pripravljen in z veseljem pričakuje novoletno turnejo. Po tretjem mestu v Engelbergu in dobrih skokih na treningu v Garmisch-Partenkirchnu gre Kraft na začetek turneje dobro pripravljen, a ne kot prvi favorit. Bil je zmagovalec v sezoni 2014/15, skupne zmage se je veselil leto dni pred Petrom Prevcem.

Ta je letos v precej drugačnem položaju kot v sezoni, v kateri je osvojil zlatega orla. Vse od začetka olimpijske zime se lovi, skače v slogu toplo-hladno, a sam poudarja, da se njegovi skoki počasi izboljšujejo, četudi se morda pri rezultatih to še ne pozna. “Konkretnega cilja nimam, a upam in verjamem, da se lahko vse izboljša,” pravi najstarejši med brati Prevc.

Slovenske barve bodo na uvodni postojanki, ki ji tradicionalno sledijo še Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen, branili še Jernej Damjan, Anže Semenič, Žiga Jelar (prek celinskega pokala je Sloveniji pridobil sedmo kvoto za svetovni pokal), Tilen Bartol, Timi Zajc in Jurij Tepeš. Tepeša bo v Garmisch-Partenkirchnu zamenjal Domen Prevc.

Slovenska odprava pred turnejo prvič po dolgih letih nima rezultatskih ciljev. Glavni trener reprezentance Goran Janus poudarja, da sta dva velika cilja v sezoni - svetovno prvenstvo v poletih in zimske olimpijske igre - več kot dovolj. “Konkretnejših ciljev nimamo zato, ker smo bili lani skupno deveti, pa to danes nobenemu nič več ne pomeni,” poudarja Janus.

Prva tekma turneje v Oberstdorfu se bo s poskusno serijo začela danes ob 15. uri.

Damjan, najboljši v slovenskem taboru to zimo, ki je prvič turnejo izkusil že v sezoni 2000/05, poudarja, da gre za zelo specifično tekmovanje, zato je njegov prvi cilj, da se na vseh štirih postojankah prebije do točk.


Najbolj brano