Voda zalila hiše in ceste

Za mnoge prebivalce bistriške občine, predvsem pa za gasilce je bila noč s srede na četrtek dolga in zelo delovna. Reka je prestopila bregove in zalivala nižje ležeče dele nekaterih stavb. Najhuje je bilo v Rečici, Trpčanah, na Topolcu, Dolnji Bitnji in v Ilirski Bistrici, kjer je voda zalila tudi prostore trgovine in zdravstvenega doma.

Direktor Matej Rubelli  Furman kaže, kako je voda skozi 
dotrajana okna  vdrla v kletne prostore bistriškega zdravstvenega doma. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Direktor Matej Rubelli Furman kaže, kako je voda skozi dotrajana okna vdrla v kletne prostore bistriškega zdravstvenega doma. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Zaradi močnega deževja so močno narasli vodotoki, reka Reka pa je prestopila bregove in začela poplavljati. Gasilci bistriške gasilske zveze so bili vso noč na terenu. “Prvi poziv občanov smo prejeli v sredo okoli 19.30, ko so narasle meteorne vode v Ilirski Bistrici, Podstenjšku in Knežaku začele zalivati kleti in dvorišča gospodarskih in stanovanjskih objektov,” je povedal vodja intervencije in poveljnik Gasilske zveze Ilirska Bistrica Janez Kastelic. Prvi poplavni val se je zgodil, ko so zaradi zamašenih kanalizacijskih jaškov meteorne vode poplavile nekatere ulice v Ilirski Bistrici, predvsem Gregorčičevo cesto, Jurčičevo in Prešernovo ulico ter Vojkov drevored.

Zaradi velikih količin padavin, ki so presegle sto milimetrov, pa se je kmalu zatem v reko Reko začela stekati še voda iz snežniških gozdov, Gomacev in Goljakov. Reka je zato v zgornjem toku v zelo kratkem času močno narasla. Po podatkih merilne postaje ARSO je najvišji vodostaj dosegla okoli 3. ure, ko so na zareškem mostu namerili kar 626 centimetrov, največji izmerjen pretok pa je bil 205 kubičnih metrov na sekundo.

Najhuje v Rečici

Do zgodnjih jutranjih ur je bilo na terenu 54 gasilcev iz prostovoljnih društev bistriške gasilske zveze, ki so črpali vodo iz poplavljenih objektov in izvajali protipoplavne ukrepe na 20 lokacijah. “Najbolj kritično je bilo v Rečici, kjer je voda zalila gostilno pri Korajžniku, ogroženih je bilo nekaj hiš v vasi Trpčane, nekaj objektov na Topolcu in v Dolnji Bitnji. V Ilirski Bistrici pa je poplavilo prostore trgovine Bess in garaže stanovanjskih blokov v Prešernovi ulici,” je povedal Kastelic.

Poplavilo je sicer večinoma območja, kjer običajno prihaja do razlitja Reke ob večjih nalivih. “Padavine so bile po količini primerljive s tistimi ob katastrofalnih poplavah leta 2014, vendar pa je bila škoda tokrat bistveno manjša, saj se je v tem času veliko naredilo na čiščenju vodotokov,” je pojasnil predsednik GZ Ilirska Bistrica Radojko Fabec.

Tudi v gostilni pri Korajžniku v Rečici, tik ob Reki na izmed najbolj poplavnih območij na Bistriškem, so se na poplave že dobro pripravili. “Nam je prostore gostilne že večkrat poplavilo, zato smo ob večjih nalivih vedno pozorni in nadziramo gladino Reke. V sredo okoli 21.30 pa je ta začela izjemno hitro naraščati, bolj kot običajno. V celoti je poplavilo dvorišče in cesto, zalilo pa nam je tudi salo v gostilni, sanitarije, stopnišče, kjer je voda segala več kot meter visoko, in lopo,” je povedala Tanja Kovačič iz gostišča. K sreči so s pomočjo gasilcev uspeli vodo pravočasno izčrpati, tako da večje škode, razen razmočenih ometov, ni bilo.

Voda v kleti zdravstvenega doma

Meteorna voda je zalila tudi kletne prostore bistriškega zdravstvenega doma, kjer zaradi hitrega in pravočasnega ukrepanja zaposlenih večje škode ni povzročila. “Okoli 20. ure je sodelavka končala dnevno izmeno. Ko se je šla preobleč v garderobo, ki je v kleti, je opazila, da prostor zaliva voda. Bil sem ravno dežurni zdravnik in sem si takoj odšel ogledat razmere. Opazil sem, da voda prodira skozi kletna okna, ker je bil prezračevalni jašek zamašen z vejami in listjem,” je dogajanje v sredo zvečer opisal direktor Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Matej Rubelli Furman.

Najprej so prostore poskušali počistiti sami, ko pa so videli, da vodi ne bodo kos, so na pomoč poklicali gasilce, ki so vodo izčrpali in očistili prezračevalni jašek. Voda je zalila garderobo za zaposlene, prostor za čistilko in perico ter prostor s sanitetnim materialom. “Na srečo večje škode ni bilo, saj smo zaposleni poplavo še pravočasno opazili in ukrepali. Če sodelavka tega ne bi opazila zvečer, bi bila do jutra škoda veliko večja,” ugotavlja Rubelli. Med možne vzroke za poplavo uvršča tudi odprto gradbišče okoli zdravstvenega doma, kjer občina gradi parkirišča: “Lahko je kakšen kos betona in peska, ki ga je prinesel veter, dodatno zamašil jašek. So pa na gradbišču posekali tudi kar nekaj dreves, ki so prej zadrževala vodo.”


Najbolj brano