Arbitražna odločba začenja pot v soboto

Premier Miro Cerar je danes povabil na delovno srečanje predsednike republike, državnega zbora in državnega sveta ter ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, da bi jih seznanil z aktivnostmi za implementacijo arbitražne odločbe. Ta se bo začela 30. decembra, je dejal Cerar. Dodal je, da so predsedniki podprli vladne aktivnosti.

Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj na temo implementacije arbitražne odločbe povabil na srečanje  predsednike republike, DZ in DS ter zunanjega ministra Karla 
Erjavca. Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj na temo implementacije arbitražne odločbe povabil na srečanje predsednike republike, DZ in DS ter zunanjega ministra Karla Erjavca. Foto: STA

LJUBLJANA >Kot je povedal premier Miro Cerar po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Milanom Brglezom in predsednikom DS Alojzom Kovšco, jih je seznanil s pogovori med nedavnim obiskom v Zagrebu, v katerih je “dosledno vztrajal, da se moramo dogovoriti o implementaciji arbitražne odločbe, od katere Slovenija ne odstopa”.

“Seznanil sem jih, da je vlada pripravljena na implementacijo in je sprejela vse potrebne akte ter jih predlagala DZ, da je pripravil potrebno zakonodajo za implementacijo arbitražne odločbe, ki se začne po 29. decembru,” je dejal. Ob tem je ponovil, da je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in “ni nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo ali ne bomo, ampak to moramo udejanjiti”. Še enkrat je zatrdil, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. “Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati,” je dodal.

Implementacija s 30. decembrom

Implementacija arbitražne odločbe se bo začela s 30. decembrom, je napovedal Cerar, ko se bo aktivirala zakonodaja, ki so jo sprejeli, evidentirana bo državna meja in z njo usklajene evidence, med drugim zemljiška knjiga. Veljati bodo začeli tudi podzakonski akti in vsi pristojni organi bodo usklajeno pripravljeni na izvajanje arbitražne odločbe.

Cerar pričakuje, da bo na Hrvaškem čim prej prevladalo spoznanje, da morajo ravnati podobno kot Slovenija, pri čemer gre predvsem za vprašanje kopenskega dela meje, kjer je treba mejo v naravi natančno določiti, in sicer v določeni meri sporazumno. Pri tem je nujno sodelovanje obeh držav, zato bo potrebna ustanovitev mešane komisije, je pojasnil.

Na Trdinovem vrhu je Slovenija v dogovoru s Hrvaško pripravljena na korekten način izvršiti primopredajo vojaškega objekta, ko se bodo o tem ustrezno dogovorili. “A to predpostavlja, da bomo s Hrvaško sklenili sporazum o komisiji in mejo na kopnem določili v sodelovanju, v okviru arbitražne odločbe,” je povedal Cerar in dodal, da za zdaj ta objekt ostaja v posesti Slovenije.

Kaj pa ribiči?

Glede ravnanja slovenskih ribičev je Cerar povedal, da je treba predvsem jasno vedeti, kaj je slovensko morje, kaj notranje vode in kaj teritorialno morje, kar jasno določa arbitražna odločba, iz katere bo treba izhajati. Po njegovih besedah obstaja režim ribarjenja in pristojna ministrstva bodo morala ugotoviti, ali so potrebne posebne dovolilnice ali ne.

Če bo Hrvaška še vedno vztrajala, da se ne bo dogovorila o implementaciji, dialog o tem ne bo mogoč in v tem primeru “bomo obveščali Evropsko komisijo in mednarodne forume, sami pa implementirali arbitražno določbo”, je napovedal Cerar. Po njegovem mnenju je zdaj povsem jasno, kaj pripada Hrvaški in kaj Sloveniji, spoštovati je treba civilizacijske norme, med katere sodi tudi spoštovanje mednarodnopravnih zavez.

Od Evropske komisije Cerar pričakuje, da bo dosledno vztrajala pri podpori implementacije arbitražne odločbe ter da bo podpredsednik komisije Frans Timmermans v stiku z obema predsednikoma vlad. Po Cerarjevih ocenah je pomembno, da Timmermans v začetku leta predstavi svoje videnje poti, po kateri bomo prišli do implementacije. Ta načrt tudi pripravlja, je povedal.


Najbolj brano