Medalje tudi policistom v Ilirsko Bistrico in Postojno

Trije občani in 20 policistov je včeraj prejelo medalje za njihovo pomoč ljudem v stiski. Medalji za hrabrost sta prejela bistriška policista, ki sta septembra iz gorečega stanovanja rešila nezavestnega stanovalca in mu z masažo srca rešila življenje, medalji za požrtvovalnost pa postojnska policista, ki sta septembra oživela občana.

Odlikovani primorski policisti in njihova komandirja (z leve): 
Sebastjan Žgur, bistriški komandir Karol Iskra, Joško Štembergar, Mihael Bezjak, Martin Zabret in postojnski komandir 
Bojan Žolger. Foto: PU Koper
Odlikovani primorski policisti in njihova komandirja (z leve): Sebastjan Žgur, bistriški komandir Karol Iskra, Joško Štembergar, Mihael Bezjak, Martin Zabret in postojnski komandir Bojan Žolger. Foto: PU Koper

TACEN >Bistriška policista Joško Štembergar in Martin Zabret pred natanko tremi meseci nista razmišljala o svojem zdravju in življenju, ko sta hitela evakuirati stanovalce iz gorečega bloka v Ilirski Bistrici. Ko sta se prepričala, da so vsi zapustili stanovanje, sta vdrla še v stanovanje, v katerem je gorelo, in kljub ognju in dimu v njem našla nezavestnega starejšega domačina ter ga odnesla na varno.

S tem pa še ni bilo konec njunega požrtvovalnega posredovanja. Na hodniku sta moškega oživljala in mu do prihoda reševalcev masirala srce, kar je bilo ključnega pomena za njegovo preživetje. Stanovalca sta rešila v zadnjih sekundah, sicer bi se v dimu zagotovo zadušil.

Da policistom ni vseeno tudi v primerih, ko si človek sam nakoplje težave, pa sta dokazala postojnska policista Mihael Bezjak in Sebastjan Žgur, ki sta dan kasneje v Postojni posredovala v sosedskem sporu. Ko sta prihitela na kraj, kjer naj bi se soseda prepirala, je domnevnemu kršitelju odpovedalo srce. Policista sta ohranila mirno kri, eden je moškega začel oživljati, drugi pa se je odpeljal do najbližjega defibrilatorja, s katerim sta ga nato tudi uspešno oživela.

To sta samo dve primorski zgodbi izmed številnih zgodb o pogumu in požrtvovalnosti, zaradi katerih sta generalni direktor policije Marjan Fank in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar včeraj podelila pet medalj za hrabrost in 18 medalj za požrtvovalnost. Trem občanom in 20 policistom sta čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije ter poudarila, da so vsi ponosni nanje in da je lahko njihovo ravnanje vsem za zgled. “V kritičnih in pogosto zelo dramatičnih situacijah so se odzvali hitro in mirno, brez pomisleka so priskočili na pomoč in naredili prav vse, kar so lahko, da bi rešili tuje življenje, četudi so bili pri tem sami izpostavljeni veliki nevarnosti,” je poudaril Fank.

Poleg dveh bistriških policistov so medalje za hrabrost prejeli še občan iz Ljubljane, mariborski in ljubljanski policist, medalje za hrabrost pa poleg dveh postojnskih policistov še šest ljubljanskih, trije kranjski, trije novomeški, celjski in mariborski policist ter občana iz Kranja in Ljubljane.


Najbolj brano