Skok v Rusijo in Slovenijo za en dan

Goriški osnovnošolci in dijaki so se pred dnevi družili na prav poseben način. Prvič so v okviru Unescovih šol izvedli projekt Ruska malica, istočasno pa so se v Dubni v Rusiji tamkajšnji dijaki družili ob slovenskem zajtrku. Zato brez videokonference ni šlo.

V družbi kuharice Svetlane Popove so učenci in dijaki ...  Foto: Maja Cotič
V družbi kuharice Svetlane Popove so učenci in dijaki ...  Foto: Maja Cotič

NOVA GORICA > Na biotehniški šoli je bilo pred dnevi precej živahno. Novogoriška gimnazija je s Šolskim centrom Nova Gorica in z Ruskim centrom znanosti in kulture ter s sponzorskim prispevkom sklada Toneta Pavčka pri Društvu Slovenija-Rusija prvič priredila mednarodni projektRuska malica.

Pripravile so ga profesorice Vesna Prinčič Crosatto, Vesna Černe Mozetič in Teja Puc, na popoldanskih delavnicah pa je sodelovalo 73 učencev in dijakov. Prišli so učenci OŠ Šempas, OŠ Frana Erjavca in podružnične šole v Biljah ter novogoriški gimnazijci, dijaki srednje zdravstvene in biotehniške šole, kakor tudi Državnega izobraževalnega zavoda s slovenskim učnim jezikom Cankar, Vega, Zois iz Gorice. Dogodka se je udeležilo še 24 mentorjev in gostov. “Za projekt smo se odločili septembra in ga hitro za tem že začeli pripravljati. Na skupnih srečanjih smo se dogovorili za vsebino in si razdelili naloge,” je povedala psihologinja na novogoriški gimnaziji Teja Puc, vodja projekta Ruska malica.

Udeleženci so ob pomoči, vodstvu in pod budnim očesom ruske kuharice Svetlane Popove pripravljali tradicionalne pirožke s štirimi različnimi nadevi in kompot iz brusnic. Pri tem sta jim pomagali tudi mentorici Mateja Nagode in Andrejka Pisk Rutar.

Poleg tega so poglobili svoje znanje ruščine, saj so se z Valerijo Kilpjakovo, vodja projektov v Ruskem centru znanosti in kulture, preizkusili v izgovorjavi in ritmu ruskih izštevank, najmlajši so se naučili v ruščini zapeti narodno Mraz, mraz, v delavnicah pa so raziskovali rusko kulturo in kulinariko ter pripravili plakate s kratkimi predstavitvami.

Rusko se pri pouku sicer učijo le gimnazijci in dijaki iz Gorice. Mentorji vseh omenjenih delavnic so bili novogoriški gimnazijci Anton Vidič, Lara Rijavec, Mia Marinič in Nika Gleščič, ki so se izkazali kot izvrstni voditelji, koordinatorji in pomočniki.

Istočasno so imeli v Rusiji na Šoli št. 1 v Dubni slovenski zajtrk. Ob pokušini slovenskih dobrot so spoznavali tudi Slovenijo, naš jezik in kulturo. Dijaki, ki se bodo spomladi odpravili na izmenjavo v Dubno, pa so s tamkajšnjimi vrstniki vzpostavili kontakt prek video konference.

Rusko malico so v Novi Gorici sklenili ob sladkanju s pripravljenimi pirožki in z brusničnim kompotom. Za pripravo prostora z ruskim navdihom so bili zadolženi dijaki biotehniške šole pod mentorstvom Cvetke Jandrić. Prireditev je spremljala celostna grafična podoba, zanjo je poskrbela Jelena Uršič.


Najbolj brano