Harmoniko ji je prinesel Miklavž

Lara Fortunat z Mosta na Soči je že od tretjega leta dalje zaljubljena v harmoniko, vse odkar ji jo je prinesel Miklavž. Lepo, majhno, rdečo, ki še zdaj služi za igro njeni mlajši sestrici. 13-letna Lara pa je doslej zamenjala že najmanj dve “pravi” harmoniki.

Lara Fortunat ima rada tudi matematiko,  biologijo,  atletiko ...
Lara Fortunat ima rada tudi matematiko, biologijo, atletiko ...  

MOST NA SOČI > Klavirsko harmoniko je pred štirimi leti zamenjala gumbna, na predlog profesorja Aleksandra Ipavca, ki na Glasbeni šoli Tolmin Laro Fortunat že šesto leto uči in spodbuja k vedno novim nastopom, tudi na tekmovanjih. Na njih je zbrala že tri prve nagrade, eno drugo in eno tretjo, pa še tri zlate plakete in eno srebrno.

Lara obiskuje Osnovno šolo Dušana Muniha na Mostu na Soči, od tretjega razreda dalje pa hodi tudi v Glasbeno šolo Tolmin. Ker je bila zaljubljena v harmoniko, se nikakor ni mogla odločiti, da bi se učila kakšen drugi instrument. Zato je raje počakala, da se sprosti mesto za pouk harmonike. “Inštrument moraš imeti rad, se vanj zaljubiti, zato ne bi mogla izbrati kar tako kakega drugega inštrumenta,” pove ne ravno zgovorna, a odločna mladenka.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokratna istoimenska rubrika v oddaji Glasbeni abonma bo drevi ob 20. uri posvečena učenki Glasbene Šole Tolmin Lari Fortunat, ki s harmoniko rada nastopa in uspešno tekmuje. Ob pogovoru z njo in z njenim profesorjem, Aleksandrom Ipavcem boste lahko slišali posnetke njenih izvedb del Bacha in slovenskega skladatelja Pavleta Kalana.

In to je tudi pravi ključ do uspeha. Z veseljem igra vse, od klasičnega, tekmovalnega sporeda do popularne ali narodnozabavne glasbe. Pri tem je verjetno odločilen vzor profesorja Ipavca, znanega tudi pod vzdevkom Ipo, ki redno vabi učence na svoje koncerte. Ker ga pogosto vidijo na odru, imajo do njega bolj sproščen pristop in se ga ne bojijo. Tako postaja oder njihov drugi dom in tudi učenci radi nastopajo.

Več ko nastopajo, lepše rezultate dosegajo. Morda tudi zato, ker jim Ipavec zna prilagoditi repertoar in jim v ta namen tudi sam napiše (“na kožo”) kakšno skladbo. Obenem pa jih spodbuja, da tudi sami kaj napišejo.

Zato Lara Fortunat z veseljem nastopa in tudi tekmuje. Rada se srečuje in primerja z vrstniki, sotekmovalci, predvsem pa se, ko se pripravlja na tekmovanje, bolj poglobi v posamezne skladbe. Zato ne preseneča, da je na letošnjem regijskem tekmovanju poleg zlate plakete in prve nagrade v svoji kategoriji prejela še posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Na državnem tekmovanju Temsig je prejela sicer (visoko) srebrno priznanje, je pa potem v maju osvojila prvo nagrado in absolutno drugo mesto v svoji kategoriji še na mednarodnem tekmovanju Euritmia v Povolettu, kjer je bila z eno prvo in eno tretjo nagrado uspešna tudi v preteklih letih. Drugo nagrado je predlani prejela še na mednarodnem tekmovanju Trio Pakai v Furlaniji.

Kljub vsem tem uspehom pa pred slabim letom, ko je snemala svoj tekmovalni program, še ni bila gotova, ali se bo odločila za študij glasbe. Od šolskih predmetov jo poleg glasbe veselita še matematika in biologija, trenira pa tudi atletiko, za katero se mora prav tako voziti v Tolmin. V domačem kraju prepeva v šolskem mladinskem zboru, ki ga vodi Marta Volk Trojer.

Pri vsem tem ji ostane malo prostega časa. Najraje ga preživlja s prijateljicami ali z družino, ki ni majhna, saj ima še dve mlajši sestrici in bratca. Dokler ima njih in harmoniko, ji gotovo ne bo dolgčas.


Najbolj brano