Zdravje je vrednota

Ko so v izolski bolnišnici jeseni začeli graditi hibridno operacijsko dvorano z angiografom v sklopu operacijskega bloka, večina ni vedela, kaj bo iz teh načrtov nastalo in za kakšno pridobitev gre.

Zdaj, ko je dvorana nared, je slika drugačna. Za zdravje ljudi in za regijo je pomembno, da ima ta regijska bolnišnica lastno aparaturo. Z njo, kot je znano, rešujejo življenja tudi zelo ogroženih bolnikov z nevarnimi krvnimi strdki in odmiranjem ožilja. Doslej je SBI angiograf najemala pri sosedu pod isto streho. Za najem pa je znano, da je časovno omejen in zato ne uspeš narediti toliko, kot bi lahko. Pa tudi, da aparatura ni pri roki prav takrat, izven urnika, ko ga , denimo, urgentno potrubujejo pri ogroženem bolniku, zato morajo slednjega odpeljati v Ljubljano.

Vseh tovrstnih posegov takoj jutri v SBI še ne bodo zmogli vsevprek reševati, saj bodo potrebni tudi še dodatno usposabljanje in tudi pridobitev širšega programa dela, pa tudi statusa referenčnega centra. Tega že načrtujejo, saj stavijo na znanje, ki ga bodo nadgrajevali s to in v prihodnje s še kakšno naložbo. V SBI je zdravje ena najpomembnejših vrednot, zato se posodabljajo, kolikor je možno.

Vedo, da zdravstvo posodabljanje nujno potrebuje. Nekateri v državi pa ga še naprej omalovažujejo, celo zavirajo. Zmotno so namreč prepričani, da gre tem zavodom in posameznikom v njih le za osebne interese in za kariero. A tako lahko razmišlja le povsem zdrav človek, ki zahtevnega zdravljenja še nikoli ni izkusil. Ali pa človek z dobrimi zvezami, ki lahko še vedno spretno krmari mimo vrst do najboljših strokovnjakov.

Morda glavnina tako mislečih, tudi tistih s škarjami in platnom v rokah, dela zlasti v zdravstveni zavarovalnici. Ti uradniki in odločevalci že leta zavirajo razvoj zdravstvenih ustanov in jim vsiljujejo prenizke cene za zdravljenje. Tudi zato imajo zavodi izgubo in krnijo posodabljanje. To pa občutijo zlasti preprosti ljudje - bolniki.


Preberite še


Najbolj brano