Mariborčani ob prvem golu Tavaresa v ligi prvakov do remija s Sevillo

Nogometaši Maribora so v šestem, zadnjem krogu skupinskega dela evropske lige prvakov (skupina E) v Ljudskem vrtu remizirali s Sevillo z 1:1 (1:0).

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

MARIBOR > Mariborčani, ki so tretjič v zgodovini igrali v skupinskem delu lige prvakov, niso imeli pred tekmo ničesar izgubiti, saj so bili že obsojeni na četrto mesto v skupini in s tem na izpad iz tekmovanja, Sevilli je za napredovanje zadostoval že remi. Ker je bil Liverpool doma s kar 7:0 precej boljši od Spartaka, so gostje igrali povsem neobremenjeno in ob koncu drugega polčasa prišli do izenačenja.

Mariborčani so začeli zelo napadalno in povedli že v 10. minuti. Martin Milec je podal z desne stani na drugo vratnico, kjer je bil najvišji v skoku Marcos Tavares, ki je s treh metrov z glavo zadel za svoj prvi gol v ligi prvakov. Po rekordu v slovenski ligi s 131 goli je kapetan vijoličastih mrežo nasprotnikov prvič zatresel tudi v skupinskem delu najelitnejšega evropskega nogometnega tekmovanja. Domači se niso ustavili, v 18. minuti je poskusil Aleks Pihler po prostem strelu Mitje Vilerja, žoga se je spet odbila do Milca, ki pa je meril le malo mimo desne vratnice.

Darko Milanič je z nogometaši Maribora v ligi prvakov v sezoni 2017/18 osvojil tri točke, od zvestih navijačev vijoličastih so se slovenski prvaki poslovili z nedoločenim izidom proti Sevilli (1:1). Milanič meni, da je škoda, ker je lige prvakov konec, saj so v odlični formi. Martina Milca in Marcosa Tavaresa je pohvalil z izbranimi besedami. "Kar nekaj časa že kažemo izredno povezanost. Bolj kot se je liga prvakov bližala koncu, bolj smo bili pripravljeni 'odgarati' tekmo 100-odstotno. To nas dela dobre," je po tekmi zadnjega kroga lige prvakov s Sevillo menil Milanič. "V prvem polčasu smo bili iz protinapadov zelo bojeviti, zadeli smo, med branjenjem smo bili malo preveč pred svojimi vrati in smo zaradi tega izgubljali preveč moči. Jasno je bilo, da bomo v drugem polčasu trpeli. Zaradi njihove posesti žoge, tehničnih sposobnosti, smo morali pomagati drug drugemu. Ko tako delaš, izgubljaš moči," se je še na obračun z Andaluzijci ozrl strateg Maribora. Milanič je prvo menjavo opravil šele v 79. minuti, ko je na igrišče poslal izkušenega Dareta Vršiča. Mnogi so se ob to obregnili, saj so bili mnenja, da bi moral trener državnih prvakov prej osvežiti svojo ekipo. "Zakaj nisem menjal? Ker sem videl, da moštvo dobro stoji na igrišču, ima nadzor," je odgovoril Milanič na očitke, za konec pa je dodal: "Ukvarjal sem se s tem, kdaj in koga menjati. Do gola nisem videl, kaj bi dobili boljšega, ker smo bili zelo dobri." Na koncu sta se iz mariborske ekipe v izločilne boje prebila Liverpool in Sevilla, Spartak si je izboril evropsko ligo, Maribor pa je evropske boje končal na četrtem mestu. Takšen vrstni red so mnogi pričakovali po žrebu skupin. To se je uresničilo, a Milanič je dal jasno vedeti, da si je z igralci želel še kaj več.

Šele v 26. minuti je sledil prvi strel Seville proti mariborskim vratom, ko je poskusil Ever Banega z razdalje, a je bila žoga lahek plen za Jasmina Handanovića. Minuto kasneje je Pihler znova streljal mimo. V 31. minuti je bil Damjan Bohar sam na levi strani, a je sprožil prešibek strel po tleh, Sergio Rico je uspešno branil. Bohar je zatem na drugi strani storil napako pred mariborskim kazenskim prostorom, a je Marko Šuler požrtvovalno priboril žogo.

Sevilla je imela v tem delu tekme kar 72-odstotno premoč v posesti žoge, a premoči ni znala spremeniti v zadetek. V 37. minuti je Sergio Escudero streljal le v roke Handanoviću. V 42. minuti je sledila podaja Gregorja Bajdeta Tavaresu, ta pa je svojem petem poskusu na gol Seville meril mimo leve vratnice.

V drugem polčasu so gostje začeli stopnjevati pritisk, v 48. minuti je Banega meril preko mariborskih vrat. Minuto kasneje sta bila nevarna Banega in Pablo Sarabia, a se je Handanović dvakrat izkazal z obrambama. V 61. je Ganso poskusil z glavo, a meril čez gol, dve minuti kasneje je bil nenatančen tudi Bohar na drugi strani.

V 73. minuti so znova zapretili Španci, streljal je Wissam Ben Yedder, a se je spet izkazal Handanović. Španci so izenačili po strelu rezervista Gansa v 75. minuti. Pri strelu od daleč se je žoga nerodno odbila in zletela pod Handanovićevo roko v gol. Ganso je bil znova nevaren pred mariborskim golom v 82. minuti, a ni dobro zadel žoge.

Mariborčani so še poskušali, saj so se želeli od domačih navijačev posloviti z zmago, ko je v zadnjih minutah Bajde z desne strani lepo podal pred gol, a je Dare Vršič le malo zamudil lepo podajo.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodniki: Hategan, Sovre, Gheorge (vsi Romunija).

* Strelca: 1:0 Tavares (10.), 1:1 Ganso (75.).

* NK Maribor: Handanović, Billong, Šuler, Vrhovec, Pihler (od 79. Vršič), Kabha, Tavares, Bajde, Milec, Viler, Bohar (od 88. Hotič).

* Sevilla: Rico, Kjaer, Lenglet, Krohn-Dehli (od 59. Ganso), Ben Yedder (od 77. Muriel), Banega, Correa, Pizarro, Sarabia, Escudero, Mercado (od 70. Jesus Navas).

* Rumeni kartoni: Pihler, Bohar, Milec.

* Rdeč karton: /.


Najbolj brano