Slabi odnosi ogrožajo srca otrok

Po zamenjavi še treh članov, predstavnikov zdravstvenega ministrstva oziroma države v svetu ljubljanskega kliničnega centra (UKC) naj bi svet danes le ukrepal zaradi alarmantnih razmer na programu otroške srčne kirurgije. Odšla sta še edina otroška srčna kirurga. V gašenju požara vlada ustanavlja samostojni center za obravnavo bolnikov s srčnimi okvarami pri odraslih in otrocih. Strokovno naj bi ga menda vodil svetovno znani srčni kirurg iz ZDA, prof. dr. Igor Gregorič.

Zaradi  ponavljajočih se afer na programu otroške srčne 
kirurgije zahteva vlada nujni sklic sveta zavoda in pričakuje 
razrešitev vodstva ljubljanskega kliničnega centra.  Foto: Leo Caharija
Zaradi ponavljajočih se afer na programu otroške srčne kirurgije zahteva vlada nujni sklic sveta zavoda in pričakuje razrešitev vodstva ljubljanskega kliničnega centra.  Foto: Leo Caharija

Sredi minulega tedna je dogajanje na otroški srčni kirurgiji v ljubljanskem UKC spet odjeknilo v javnosti in pognalo na noge tudi politiko. Vlada je na predlog zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc zamenjala še tri člane sveta UKC, zahteva takojšnji sestanek sveta in pričakuje razrešitev vodstva UKC. Javnost za razmere krivi vlado, ki doslej ni ukrepala. Vodstvo UKC pa meni, da razmere niso tako alarmantne kot pred desetimi ali petimi leti in se izboljšujejo. Odhoda še edinih otroških kardiokirurgov generalni direktor UKC Andraž Kopač ne ocenjuje za katastrofičnega.

Podpirajo center

Zdravniki so s prvega kongresa otroške kirurgije v Laškem v petek sporočili, da se “na področju otroške kirurgije zadeve premikajo in razvijajo” in da imamo dovolj zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Pozdravljajo predlog vlade o ustanovitvi samostojnega centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Aferam na ljubljanski otroški kardiokirurgiji bi se lahko izognili z dobrim dialogom, medsebojnim sodelovanjem in timskim delom.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik meni, da je krivično stresti krivdo za stanje v otroški kardiologiji le na sedanje vodstvo UKC, saj so se prve anomalije v izvajanju programa otroške srčne kirurgije kazale že leta 2009. Ima pa tudi zdravstveno ministrstvo možnost odrediti upravni nadzor nad programom.

Glede novega centra je že znano, da naj bi se njegov projektni svet sestal te dni, center naj bi začel delati v letu dni. Javni zavod ustanavlja vlada oziroma ministrstvo za zdravje. Deloval bo samostojno, a v prostorih UKC in z njegovo opremo, v njem bi delali tuji strokovnjaki. Neuradno naj bi ga vodil svetovno znani kardiokirurg slovenskega rodu iz ZDA, prof. dr. Igor Gregorič.

Ob tem strokovni direktor kirurške klinike v UKC Matjaž Veselko sporoča, da v novem centru ne bi smeli delati zdravniki, ki so v tem programu delali zlasti med letoma 2007 in 2013. Takrat so, kot je znano, razmere prerasle v afere, vrstile so se napake in anomalije.

Dva kirurga sta te dni zapustila otroško srčno kirurgijo v UKC in sporočila, da so vzrok za odhod slabi odnosi, kar pa vodstvo UKC zanika in zatrjuje, da program poteka varno in ga bodo v sodelovanju s češkimi kirurgi še izboljšali.

Ukrep z zamudo

Minuli teden je vlada razrešila predstavnike ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana - Branka Gabrovca, Brigito Čokl, Andraža Jaklja in jih zamenjali z Alenko Kolar, Jožetom Golobičem in Dragom Krešem. Zdravstvena ministrica zahteva takojšen sklic sveta UKC, ki mora odločati o odgovornosti vodstva UKC za razmere v otroški srčni kirurgiji. Svet naj bi zasedal danes. Tudi premier Miro Cerar pričakuje, “da se na čelo UKC imenujejo kompetentne in zaupanja vredne osebe”. Nastale razmere so nedopustne, kar kaže, “da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni”.

Temu vodstvo UKC ugovarja. Kopač pravi, da je sicer odločitev kirurgov škoda za UKC, ni pa to katastrofa, saj obravnava bolnikov poteka varno in kakovostno. Za izvajanje programa so sklenili sodelovanje s češkim centrom za otroško srčno kirurgijo za šest mesecev tako, da bo v UKC vedno prisoten češki kirurg (doslej so kirurga imeli enkrat na dva tedna).

Po navedbah strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer bosta odhajajoča kirurga poslej delala kot kardiokirurga za odrasle, a sta pripravljena asistirati tudi češkim kirurgom. Za glavni razlog za njun odhod omenja njuno oceno, da imata premalo operacij (povprečno deset na leto), kar jima ne zagotavlja varnosti in kariernega razvoja (v tujini tak kirurg opravi 100 operacij na leto).

Odnosi so slabi

STA pa se sklicuje na dokument, podpisal ga je strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko, kjer piše, da so med razlogi za odhod kardiokirurgov tudi nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zato se počutita dodatno zapostavljena. To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v tem programu.

Kopač in Pfeiferjeva ne nameravata odstopiti, se bo pa Pfeiferjeva januarja upokojila, pred tem se bo umaknila na dopust. Kopača ne skrbi vladno ustanavljanje samostojnega centra, saj to zahteva vsaj leto časa.

Pfeiferjeva tudi po najavi odstopa Vesela s funkcije nima novega kandidata. Vesel bi sicer ostal vodja, a le, če bo vodstvo UKC izpolnilo njegove zahteve o povrnitvi ugleda. Zato je UKC že uvedel notranji strokovni nadzor nad smrtjo 37 dni starega otroka oktobra leta 2015. Varnostna analiza primera je namreč večino odgovornosti za zaplet pripisala Veselu in Tomažu Podnarju. To analizo bodo poslali v presojo zdravniški zbornici. Pfeiferjeva priznava, da analiza kaže na nekaj nesprejemljivih postopkovnih napak.

Ogorčeni tudi politiki

Predsednik odbora za zdravstvo v DZ, poslanec Desusa in bivši zdravstveni minister Tomaž Gantar poudarja, da bi vlada že davno morala zamenjati člane sveta UKC. Že leta se ponavljajo zagotovila UKC, češ da je s programom otroške kardiologije vse v redu. Meni, da bi tudi ministrica morala odstopiti. V interpelaciji so jo podprl le zato, ker jim je premier zagotovil, da “sam bdi nad tem. Zato od njega pričakujem, da bo razmere tako ali drugače uredil. Sedanji ukrepi vseh težav ne bodo rešili. Strokovne odločitve in predloge bodo morali sprejeti znotraj UKC in najprej priznati, da marsikaj ne deluje, kot bi moralo,” meni Gantar.

Za ureditev razmer se zavzemajo vsi poslanci. Dejan Židan (SD) se boji, da pa ne bo konec prelaganja odgovornosti, kar bo hromilo reševanje razmer. Za larmantne razmere so krivi svet UKC in ministrica, pravi tudi Jernej Vrtovec (NSi), ki meni, da bi bilo, vsaj začasno, bolj smiselno tovrstno zdravljenje v tujini. Prst krivde usmerja tudi v neaktivno zdravniško zbornico, ki so ji je že leta prioriteta pridobitni interesi koncesionarjev in zdravnikov, ki delajo pri zasebnikih. Poslanka Alenka Bratušek pravi, da je premier končno priznal napako vlade in se odločil ukrepati. Sprašuje ga, zakaj ni ukrepal že prej.

JASNA ARKO, STA


Najbolj brano