“Ne ukvarjam se več s politiko”

Riblja čorba, legendarna srbska skupina in ena najmogočnejših institucij jugoslovanskega rokenrola, bo v soboto na velikem koncertu v dvorani Stožice praznovala 40-letnico delovanja.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Čorbo že štiri desetletja vodi Bora Đorđević, pevec in glavni avtor, ki zadnja leta živi tudi v Ljubljani, včeraj pa se nam je oglasil v rodni Srbiji.

> Kaj počnete v Beogradu?

“Pripravljamo koncert v Sava centru. V sredo bomo tam imeli akustični nastop, podobnega kot lani v Cankarjevem domu v Ljubljani. Le da bo tokrat na odru več glasbenikov, kar dvajset! Poleg našega benda še deset godalcev, trije spremljevalni vokali in dodatni bobnar. Tako v Sava centru kot v Stožicah bo naša gostja Azra Kozličić, ki bo zapela Daj, ne pitaj. Glasbo za to pesem je napisal Gibonni, jaz sem besedilo, pela pa jo je Viktorija. Radio S je pred koncertom izpeljal natečaj Volim Čorbu, na katerem so sodelovali vsi, ki so poslali posnetke s prepevanjem katere od Čorbinih pesmi. Nagrajenec bo z nami nastopil v Sava centru. Koncert je že razprodan, kakor je tudi dodatni 20. novembra, zato smo dodali še tretjega, ki bo 27. novembra.”

“Vem, da so mi zamerili izjavo o dunajskih hlapcih in se je kesam. In se opravičujem, do smrti se bom.”

> Očitno imate polne roke dela.

“Res je, takoj po prvem koncertu v Sava centru naša ekspedicija krene proti Ljubljani. Poskrbeli bomo, da bo koncert v Stožicah na visoki ravni. Naši gostje bodo srbski bend Van Gogh, dve pesmi bo zaigral slovenski bend, ki naj ostane skrivnost, poleg Azre Kozličić pa bo nastopil še Đorđe David, nekdanji pevec Generacije 5. Zapel bo Dolazim za pet minuta, pesem, ki jo Slovenci poznate, pa četudi njega ali skupine Generacija 5 morda ne.”

> Kaj pa Bajaga, nekdanji kitarist Riblje čorbe?

“Ga žal ne bo v Stožicah, saj ga pogodba zavezuje, da svoj novi album predstavi na koncertu na Gospodarskem razstavišču. To je bilo tudi zame neprijetno presenečenje, a se bomo potrudili, da najdemo drugega gosta presenečenja.”

> Z vami bo zapel tudi zbor Doma upokojencev Danice Vogrinec Maribor.

“To je pa moj najljubši gost! Zbor sestavljajo ženske, povprečno stare 83 let. Super so in tudi one se zelo veselijo novega skupnega nastopa. Z njimi bomo zapeli Nemoj da ideš mojom ulicom in - na vsesplošno začudenje - Volim, volim, volim, volim žene.”

> Ste že pripravili celoten koncertni repertoar?

“Smo. Zaigrali bomo več kot dvajset pesmi in igrali vsaj dve uri in pol. Veliko vadimo in nastopamo, tako da smo v odlični formi.”

Prišli bodo tudi Hrvati

> V Stožicah se bodo seveda vrstile uspešnice. Kaj pa raritete, ste jih pripravili?

“Kako da ne! Smo mlad perspektiven bend. Prvih štirideset let je najtežjih, potem gre lažje. (smeh) Pripravljamo svoj dvajseti studijski album in v Stožicah bomo predstavili kake tri nove pesmi. Ena se imenuje Mr Perfect, premierno smo jo predstavili na televiziji in je že hit, saj gre takoj v uho. Refren gre tako: 'Ne postoji Mr Perfect. Svako ima neki defekt. Čovek od vrlina građen, jeste tražen, nije nađen.' (Ne obstaja Mr Perfect, vsak ima kak defekt. Človek, zgrajen iz vrlin, je iskan, ni najden.)”

> Na koncertih ste album že napovedovali s pesmijo Otplaćujem dva kredita ...

“... ki pa je ne bo na albumu, se je morala umakniti pred konkurenco. Ne ustreza albumu.”

> Kakšen bo?

“Zelo pozitiven. Bo resen, a ne mračen.”

> Pred dobrim desetletjem ste posneli album Ovde , na katerem je tudi več zelo mračnih družbenokritičnih pesmi.

“Res je, tisto je realen album, saj je tudi naša doba mračna. A trenutno se počutim odlično in gre mi tako dobro, da ne morem pisati mračnih pesmi.”

> Pa bo na albumu kaka politična?

“Ne. Ne ukvarjam se več s politiko in ne vidim potrebe, da bi prepeval o njej. Na albumu bo veliko ljubezni.”

> Ima že naslov?

“Imenoval se bo Da tebe nije, po lepi ljubezenski pesmi, avtobiografski, posvečeni moji ljubezni.”

> Je tudi Slovenija postala vaš vir navdiha?

“Seveda, imam že ciklus slovenskih pesmi.”

> Ga boste uvrstili na album?

“Ne, imam ga v zvezku. Morda bo nekega dne izšel v posebni zbirki.”

> Kako kombinirate življenje v Ljubljani in Beogradu?

“Povečini sem v Sloveniji, kjer sem dobil začasno prebivališče, tako da jim na meji ni več treba pritiskati štampiljk v moj potni list. Zdaj živim v Šiški in sem Šiškar. (smeh) Sprejela me je tudi ekipa s Koseške tržnice. In naučil sem se najpomembnejše slovenske besede.”

> In ta je?

“Ko zagledaš tipa v trenirki in supergah, ga vprašaš: Maškaj? Razumete - imaš kaj? Zdaj se sicer hecam, a se res učim slovenščine. Moj fond besed še ni kdove kako velik, a vem, kaj so čmrlj, čebela, čebula, česen, čefur ... Kot vidite, sem prišel do črke č.”

> Kje pa ste spremljali finale evropskega košarkaškega prvenstva med Srbijo in Slovenijo?

“Nisem ga mogel, sem bil ravno na poti. Vsa čast Slovencem, čestitam za zmago!”

> Mnogi Slovenci vam še zmeraj niso odpustili tistih dunajskih hlapcev in vas ne morejo sprejeti zaradi vaših političnih stališč. Ali v Sloveniji doživite tudi neprijetna srečanja?

“Ne. Vem, da so mi zamerili izjavo o dunajskih hlapcih in se je kesam. In se opravičujem, do smrti se bom. Ni bilo prav, da sem celotnemu narodu prilepil etiketo, tega preprosto ne moreš storiti. Kar sem naredil, sem naredil v afektu in z določenimi razlogi, ki pa me nikakor ne opravičujejo. Zdaj lahko rečem le: oprostite mi, jaz sem čefur.”

> Pričakujete v Stožicah tudi oboževalce s Hrvaškega?

“Seveda, zelo se jih veselim, zmeraj pridejo. In zadovoljen sem, da so plakate za ljubljanski koncert polepili tudi po Zagrebu. Tega so se najprej malce bali, saj so v Hrvaški na oblasti v glavnem desničarji. Čorba ima na Hrvaškem klub oboževalcev v Čakovcu in v Varaždinu, za nas navijajo po vsej Istri ... In pomislite: največji fan Riblje čorbe v Zagrebu se imenuje Hrvoje!”

> Kako pa kaže s koncertom Čorbe na Hrvaškem?

“Za zdaj nič ne kaže. Vztrajam, da bomo tam nastopili samo, če nas srbska vlada uradno pošlje.”

V Srbiji spodbujajo kič

> Zanimivo, kdo se bo na odru v Stožicah zvrstil v vsega nekaj mesecih: Pankrti, Parni valjak, Riblja čorba, Plavi okrestar ...

“... Bijelo dugme, Magnifico ...”

> Kaj to pomeni?

“Da se rokenrol vrača in da se ljudje vračajo k pravim vrednotam.”

> A na našem največjem koncertnem prizorišču nastopate samo stari mojstri!

“Žal ne vidim novih, mladih. Zelo spoštujem slovenske avtorje: Vlada Kreslina, Zorana Predina, nekdanje Buldožerje ... A kje so tu sveži, mladi?”

> Saj so, a nastopajo v glavnem po manjših klubih.

“In morda bi jim uspelo, če bi jih mediji bolj podpirali. No, saj v Sloveniji jih, medtem ko v Srbiji spodbujajo samo neumnosti, najslabši kič. Celo kič je lahko dober in ima svojo estetiko, a v Srbiji uspeva le ničvreden. Pred kratkim smo se vrnili s turneje po Ameriki, kjer ima rokenrol še zmeraj vlogo, ki mu pripada, v Srbiji pa so glavne zvezde rumenega tiska resničnostni šovi najhujše vrste. Tako grozni so, da pričakujem dan, ko bodo koga v programu v živo ubili. Samo še to manjka, tako nizko so že padli. S pomočjo takih šovov odvračajo pozornost od razmer, ki še zdaleč niso rožnate.”

> Skleniva raje s Čorbo. S praznovanjem 40. rojstnega dne nekoliko prehitevate ...

“Res je, 40 let bomo dopolnili 15. avgusta prihodnje leto, a smo se odločili, da jubilej praznujemo kar vse leto, od 15. avgusta letos.”

> Bo grand finale v Beogradu?

“Upam. Sanjamo o koncertu na stadionu Marakana. Ali bomo sanje tudi uresničili - tega nikoli ne veš.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano