Ukrajinsko presenečenje blizu uspeha

Drugi primorski drugoligaški derbi te sezone morda res ni postregel z vrhunsko košarko, a je bil tak, kot si ga gledalci lahko le želijo. Končal se je z napeto končnico in podaljškom, v katerem so bili spretnejši košarkarji iz Ilirske Bistrice, ki so vsaj začasno prekinili rezultatski mrk.

Ukrajinec Vadim Prokopenko (ob njemu je  z 18 točkami 
najboljši bistriški strelec Anže Srebovt) se je s 14 skoki izkazal 
za pomembno okrepitev Portoroža. Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA
Ukrajinec Vadim Prokopenko (ob njemu je z 18 točkami najboljši bistriški strelec Anže Srebovt) se je s 14 skoki izkazal za pomembno okrepitev Portoroža. Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA

LUCIJA > Med prvimi gledalci je v spodobno zapolnjeno dvorano prispela delegacija iz Vrhnike na čelu z alpskim smučarjem Štefanom Hadalinom, ki je prišel navijat za brata Tjaža, ki igra v bistriškem dresu. Gostje so imeli v dvorani tudi najbolj bučno podporo z dvema ducatoma glasnih organiziranih navijačev. Za Plamo pa je imel presenečenje tudi domači trener Tomo Kraševec, saj se je v dresu bivših mornarjev zelo dobro predstavil mladi ukrajinski center Vadim Prokopenko, sicer igralec Sixta Primorske, ki je s tigri igral maja na kitajski turneji. Visok 207 centimetrov in gibčen je dodobra premešal karte pod obročema (12 točk, 14 skokov in 5 blokad (v uradni statistiki sicer le 2) in bistriško klop postavil v zadrego. Z blokadami, skoki in prestreženimi žogami je dal veter v jadra domači igri, ki je kljub nekaterim naivnim napakam obrodila sadove z vodstvom. Bistričani so bili skoraj ves čas moštvo, ki je na igrišču moralo loviti prednost za nujno zmago. Ta je pred naslednjim derbijem, ki bo že v soboto s sežansko ekipo, poskrbela za mir v hiši po slabšem startu. “Nekako smo se izvlekli,” je najbolj kratek slikovit opis razpoloženja pri zmagovalcih iz ust domačina in pomočnika trenerja Plame Saša Ožbolta.

Portorožani so ob izteku prve četrtine prek Luke Rožanca zakoličili prvo vodstvo z desetimi točkami prednosti, v 12. minuti pa je Prokopenko po ukradeni žogi še zabil za 28:15. Bistrica je drobila prednost in v 19. minuti s petimi točkami v “enem” napadu izkoristila nešportno napako Aleksa Cvetičanina. Tilen Zalar je zadel oba prosta meta, v naslednjem napadu po žogi s strani pa je trojko zadel Siniša Miličević za 36:34. Po že četrti osebni napaki Alena Katonarja je Klemen Muha izenačil, a je ob zvoku sirene Rožanc poskrbel za tesno vodstvo.

Portorož : Plama pur 74:79 (68:68)

Športna dvorana, gledalcev 180, sodnika Novak (Hruševje) in Palčič (Postojna); četrtine - 24:14, 16:22, 14:18, 14:14; podaljšek 6:11.

Portorož: Kavgič 9 (6:5), Ž. Bahor 4 (2:2), Katonar 3 (2:1), Rožanc 15 (1:1), A. Cvetičanin 13 (1:0), Pačarić 4, Miklavčič 9 (2:2), Prokopenko 12 (2:1), L. Cvetičanin 5, Pišot. Trener: Tomo Krašovec

Plama pur: Muha 11 (5:5), Zalar 12 (6:4), Hreščak 4 (4:2), Srebovt 18 (11:3), Jenko 16 (4:4), Hadalin 5, Miličevič 11 (2:1), Brlan 2. Trener: Rok Dežman.

Prosti meti: Portorož 16:12; Plama pur 32:19; trojke: Portorož 29:6 (Rožanc 2, A. in L. Cvetičanin, Prokopenko ter Miklavčič po 1); Plama pur 24:8 (Zalar, Jenko in Miličevič po 2, Srebovt in Hadalin po 1); skoki: Portorož 55; Plama pur 52; .

V drugem polčasu je bilo na igrišču še bolj pestro in tudi bolj izenačeno. V 28. minuti je Uroš Jenko z dvema zaporednima trojkama goste popeljal v vodstvo za sedem točk (47:54), a sta Filip Pačarič in Enej Miklavčič poravnala izid in v zadnjo četrtino sta moštvi odšli izenačeni. Roke so se pri metu tresle na obeh straneh, a vendar je minuto in 43 sekund pred koncem semafor kazal 68:63. Toda domači so zatem zapored izgubljali žoge, Zalarjeva trojka in Jenkov koš pa sta ekipi pripeljali v podaljšek. Bistrica je sicer imela zadnji napad za zmago, vendar je Anže Srebovt zgrešil trojko. V podaljšku so gostje - Srebovt, Zalar, Jenko - unovčili izkušnje in daljšo klop ter tudi kakšno sodniško darilo. Dve čisti žogi bi namreč morali pripasti Portorožanom, ki so še pred koncem tekme izgubili živce z verbalno kanonado na sodnika. Ta nanjo nista reagirala s tehničnimi napakami, kar lahko tudi veliko pove, da sta se zavedala svojih napak..

ROK MAVER

Mesarija Prunk : Ljubljana 71:60

SEŽANA > Dvorana SŠ S. Kosovela, gledalcev 300, sodnika Fišer (Ljubljana) in Kuzmin (Vipava); četrtine - 13:20, 20:13, 21:12, 17:15.

Mesarija Prunk Sežana: Urbas 7, Sirnik 6, Šturm, Stepančič, Kukanja, Grum 23, Milašinović 8, Mevla 1, Furlan 24, Brundula, Dimec 2. Trener: Igor Thaler.

Košarkarji sežanskega moštva so preskočili še enega tekmeca in ostajajo neporaženi na vrhu drugoligaškega tekmovanja. LJubljana je sicer v minuli sezoni izpadla iz lige, vendar ne za dolgo, saj se je po bankrotu Elektre poleti vrnila v tekmovanje. Čeprav je bilo pričakovati lažjo tekmo za gostitelje, pa so Ljubljančani pokazali zobe - v prvi četrtini je bilo 13:20, gostitelji so ji v drugi vrnili z identičnim izidom in na polčas sta moštvi šli poravnani (33:33). V drugem polčasu so domači unovčili večje izkušnje ter se proti koncu tretje četrtine odlepili od tekmeca.

V zadnji četrtini so povedli za deset in več točk ter zanesljivo prednost obdržali do konca. Pri gostiteljih je z dvojnim dvojčkom blestel Vito Furlan (24 točk, 10 skokov) Pri gostih, ki so dobili skok s 49:37, so štirje igralci presegli dvomestno število točk - 15 jih je dosegel Klemen Kostrevc.

RM


Najbolj brano