Prve paciente so že oskrbeli

Urgentni center v šempetrski bolnišnici je včeraj sprejel prve paciente. Prvi je prišel že takoj po polnoči, sicer pa je bila noč mirna, enako kot včerajšnji dopoldan. Selitev je tekla gladko, potrjuje pomočnica direktorice za strokovna vprašanja Dunja Savnik Winkler. Predvidoma 18. januarja naj bi se v Šempeter preselila še urgentna služba iz Nove Gorice.

Včeraj so v urgentnem centru pomoč že poiskali prvi pacienti. 
Zdravstvene ekipe so okrepili, ker se še privajajo na nove 
prostore in da bi vse teklo čim bolj gladko.  Foto: Mitja Marussig
Včeraj so v urgentnem centru pomoč že poiskali prvi pacienti. Zdravstvene ekipe so okrepili, ker se še privajajo na nove prostore in da bi vse teklo čim bolj gladko.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > “Selitev se je začela v večernih urah. Šlo je za prenos manjših aparatov in drugega potrošnega materiala iz kirurške in internistične prve pomoči. To smo lahko izvedli s tem, da smo okrepili delovne ekipe v ambulantah, dežurajoči zdravniki in ostalo osebje zdravstvene nege s procesom selitve ni bilo obremenjeno,” je Dunja Savnik Winkler včeraj strnila prve vtise ob začetku delovanja urgentnega centra.

Noč je bila mirna

Zadnji pacienti v starih prostorih so zaključili obravnavo okrog 23. ure, nekaj čez polnoč pa je v nove prostore urgentnega centra že vstopil prvi pacient, ki so ga tja napotili iz novogoriškega zdravstvenega doma. K sreči je bil to edini primer prve “delovne noči”, saj nato do jutra dežurne ekipe niso imele več dela. Že zjutraj pa je bilo pacientov več, tako tistih, ki so zboleli, ali tistih, ki so se poškodovali. Kot je povedala Savnik Winkerjeva, so trenutno ekipe okrepljene, tako bo ostalo do ponedeljka. “Za to smo se odločili kljub praznikom, ker se še vsi prilagajamo na nove prostore, na nov način dela,” je pojasnila. Včeraj dopoldne ni bilo čutiti večjega vznemirjenja ob prvem delovnem dnevu v centru. Prej olajšanje, da se je vse skupaj začelo mirno, kar nam je potrdilo tudi osebje.

V centru so zaposlili deset diplomiranih in devet srednjih medicinskih sester ter štiri bolničarje, vsi za delo na področju triaže in opazovalne enote. Kot je pojasnila Dunja Savnik Winkler, pa bodo nujno potrebovali še več diplomiranih medicinskih sester, deset za opazovalnico in vsaj štiri za področje triaže. “V prihodnjem leti upamo, da bomo dobili 15 specializantov urgentne medicine,” je dodala. Prav srednji bodo v prihodnje prevzeli delo v vseh enota v centra, ostali zdravniki specialisti, ki delajo v bolnišnici, pa bodo le še konzultanti.

Delajo vse enote razen ene

V urgentnem centru zdaj delujejo vse enote razen ene. “Uspelo mam je vzpostaviti tudi triažo, vsak, ki pride z napotnico, bodisi iz urgentne službe novogoriškega zdravstvenega doma bodisi od svojega izbranega zdravnika, je prerazporejen za bolezni ali poškodbe,” je dodala. Trenutno je le še enota za hitre preglede zaprta. V njej bodo namreč delali družinski specialisti iz novogoriškega zdravstvenega doma. Ti se bodo preselili v Šempeter sredi januarja. Ostale ambulante, tako za bolezni kot za poškodbe, delujejo, tudi opazovalnica je odprta, tam se je zvrstilo že kar nekaj ljudi na terapiji oziroma nepokretnih in tistih, ki težko čakajo. “Osebje jih zapelje tja, kjer je nadzor sestre in lahko laže počakajo do začetka obravnave,” je povedala pomočnica direktorice bolnišnice.

V Novi Gorici le še reševalni ekipi

Vsi tisti, ki potrebujejo urgentno pomoč, jo bodo še kakšne tri tedne še vedno poiskali v dežurni službi v Zdravstvenem domu Nova Gorica. “Če pa pacienti dobijo napotnico, morajo priti v urgentni center in ne več v bolnišnico kot do sedaj,” je razložila Dunja Savnik Winkler. Dokler se ne bo preselila nujna medicinska pomoč, bo tudi dežurna lekarna ostala v Novi Gorici, nato pa se bo selila v lekarno na Trgu Ivana Roba v Šempetru. Dežurno prvo pomoč ponoči, med vikendi in prazniki bodo v Novi Gorici ukinili predvidoma v ponedeljek, 18. januarja. V teh dneh se vodstvi bolnišnice in zdravstvenega doma dogovarjata še o manjših organizacijskih zadevah. Po selitvi bosta v Novi Gorici ostali le še reševalni ekipi.

“Najpomembnejše je, da deluje informacijski sistem, tudi telekomunikacijski sistem prenosa klicev s številke 112 je vzpostavljen. Ko se bodo preselile službe iz Nove Gorice, bodo vsi klici preusmerjeni neposredno v urgentni center,” je še povedala Savnik Winklerjeva.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano